Gepolierdebeton.be Info, inspiratie & prijs advies over alle soorten betonvloeren.
Vergelijk 100+ gietvloer en betonvloer experten online!
header image
Gepolierdebeton.be

Betonvloer isoleren

Net zoals bij een vloerbedekking in keramische tegels of laminaat, is ook isolatie bij een gepolierde betonvloer een belangrijk aandachtspunt. Hoe kan je een betonvloer isoleren? Wat zijn de meest gebruike isolatiematerialen? En hoeveel kost het om een betonnen afwerkingsvloer te isoleren? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Vloeropbouw betonvloer met isolatie
Hoe betonvloer isoleren?
Mogelijke isolatiematerialen betonvloer
Prijs betonvloer isoleren
Enkele aandachtspunten
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom betonvloer isoleren?

De term betonvloer kan zowel verwijzen naar de betonnen constructievloer als de afwerkingsvloer in gepolierde beton. Dit artikel gaat over de isolatie onder een betonnen afwerkingsvloer.

Door je vloer niet te isoleren, gaat er heel wat energie verloren en voelt je strakke betonvloer erg kil aan. Bij een betonvloer met isolatie geniet je van een aantal belangrijke voordelen:

 • Groter warmtecomfort: aangezien warmte stijgt, is de vloer steeds het koudste oppervlak in de woning. Zonder isolatie zal de ruimte op het vloerniveau nooit volledig op dezelfde temperatuur komen en kan er een temperatuurverschil van meer dan 5 graden optreden. Dankzij vloerisolatie voorkom je dit en geniet je van een groter warmtecomfort.
 • Lagere energierekening: met een niet-geïsoleerde vloer moet je de verwarming veel intensiever gebruiken om dezelfde temperatuur te bereiken als met een goed geïsoleerde betonvloer. Door je betonvloer te isoleren, bespaar je aanzienlijk op verwarmingskosten.
 • Betere warmteregulatie: bij een betonvloer met isolatie blijft je woning ’s winters langer warm en ’s zomers langer koel. Je hebt dus minder last van temperatuurschommelingen binnenshuis.
 • Minder vochtproblemen: heb je een kruipruimte onder de vloer? Dan kan er naast koude ook vocht naar boven trekken, met vochtplekken op de muren als gevolg. Vloerisolatie beperkt aanzienlijk het risico op optrekkend vocht.

Wil je je betonvloer laten isoleren? Dan schakel je best een isolatiespecialist in met kennis van zaken. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

betonvloer isoleren

 

Vloeropbouw betonvloer met isolatie

Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit:

 1. Drukvaste ondergrond of vloerplaat
 2. Water- elektriciteits- en afvoerleidingen
 3. Uitvullaag
 4. PE-folie
 5. Isolatielaag van minimaal 6 cm en bij voorkeur 10 cm dik
 6. Vloerverwarming (indien gewenst)
 7. Betonnen afwerkingslaag van minimaal 8 cm dik (10 à 12 cm dik wanneer je polybeton combineert met vloerverwarming)

 

Hoe betonvloer isoleren?

Hoe kan je een betonvloer het beste isoleren? Afhankelijk van het type vloer (nieuw of bestaand), kan je een vloer in polybeton langs de bovenkant of langs de onderkant isoleren.

 

1. Nieuwe betonvloer isoleren

Een nieuwe betonvloer combineer je best altijd met vloerverwarming om te vermijden dat je vloer te koud aanvoelt. Voor een optimaal rendement van je vloerverwarming wordt de isolatie onder de vloerverwarming geplaatst. De vloeropbouw van je nieuwe betonvloer is in dit geval als volgt:

 1. Stabiel zandbed of vloerplaat
 2. Water- elektriciteits- en afvoerleidingen
 3. Uitvullaag
 4. Isolatie
 5. Vloerverwarming
 6. Betonvloer als afwerkingsvloer

 

2. Bestaande betonvloer isoleren

Een bestaande betonvloer na-isoleren kan op 2 manieren: langs boven of langs onder. Welke manier het meest is aangewezen, hangt af van de aan- of afwezigheid van een kruipruimte:

 • Kruipruimte aanwezig: is er een kruipruimte, dan kan je je betonvloer het best langs onder isoleren, via de kruipruimte (enkel mogelijk bij de benedenverdieping). Op die manier blijft de beganegrondvloer onaangetast. Is de kruipruimte toegankelijk, dan wordt het isolatiemateriaal doorgaans tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Vaak wordt daarbij gekozen voor isolatieplaten of isolatieschuim. Is de kruipruimte niet toegankelijk, dan is bodemisolatie een prima alternatief. Daarbij wordt de kruipruimte deels of volledig opgevuld met isolatiemateriaal (bv. isolatiekorrels of isolatieschelpen).
 • Geen kruipruimte: heeft jouw woning geen kruipruimte? Dan moet je je betonvloer langs boven isoleren. Dit is een behoorlijk ingrijpend werk, aangezien je hiervoor eerst de bestaande vloerbedekking moet verwijderen. Om de opbouwhoogte van je betonvloer te beperken en aanpassingen aan deuren, plinten, … te vermijden, kies je best voor een dunne isolatielaag (bv. PIR of XPS isolatieplaten).

 

3. Betonvloer op zand isoleren

Is jouw betonnen vloer direct op zand aangebracht? Dan kan je deze enkel langs boven isoleren, ongeacht of het om een nieuwe of bestaande vloer gaat.

 

Laat je adviseren door een isolatiespecialist

Twijfel je wat de beste manier is om je nieuwe of bestaande betonvloer te laten isoleren? Win dan raad in bij een isolatiespecialist. Op basis van jouw situatie en renovatieplannen geeft hij jou het juiste advies op maat. Ook voor de uitvoering van je project kan je bij diezelfde specialist terecht. Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met verschillende experts in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Mogelijke isolatiematerialen betonvloer

Met welke materialen kan je je betonvloer isoleren? Isolatieplaten zijn veruit de populairste keuze, maar ook bodemisolatie en gespoten PUR zijn een mogelijkheid. Een overzicht:

 

OPTIE 1: isolatieplaten

Beton heeft een grote druksterkte. Wanneer je je betonvloer gaat isoleren, is het dan ook belangrijk dat de isolatie niet inzakt of indeukt. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op de isolatiewaarde. Drukvaste isolatieplaten zijn daarom een uitstekende keuze. Je kan er je betonvloer bovendien zowel langs de bovenkant als langs de onderkant (via het plafond van de kruipruimte) mee isoleren. Je kan kiezen uit:

 • EPS-isolatieplaten: deze isolatieplaten worden ook wel tempex platen genoemd. Ze zijn goedkoop, hebben een prima isolatiewaarde en zijn drukvast. Dankzij de combinatie van al deze eigenschappen zijn EPS-isolatieplaten het populairste en meest gebruike isolatiemateriaal onder een betonvloer.
 • PIR-isolatieplaten: PIR-platen zijn drukvast en isoleren erg goed bij een geringe dikte. Dit materiaal is een uitstekende keuze wanneer je een bestaande betonvloer langs de bovenkant isoleert.
 • XPS-isolatieplaten: XPS-platen zijn zeer drukvast en hebben een goede isolatiewaarde, waardoor de warmte lang in de ruimte blijft. Bovendien zijn deze platen vochtbestendig, waardoor ze zelfs in vochtige omstandigheden hun isolerende vermogen behouden. Ze zijn daarom ideaal wanneer je je betonvloer langs de onderkant isoleert.

Prijs isolatieplaten betonvloer: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: bodemisolatie

Heb je een kruipruimte maar is deze onvoldoende toegankelijk om je bestaande betonvloer langs onder te isoleren met isolatieplaten? Dan kan je alsnog kiezen voor bodemisolatie, waarbij je de bodem van de kruipruimte deels of volledig bedekt met isolatiemateriaal. Je kan kiezen uit:

 • EPS-parels: deze kleine piepschuimbolletjes zijn erg licht en vochtbestendig. Ook in vochtige kruipruimtes behouden EPS-parels hun isolerende werking.
 • Isolatiechips: EPS is niet alleen beschikbaar in de vorm van platen en parels, maar is ook verkrijgbaar als isolatiechips. Deze zijn iets goedkoper dan EPS-parels en zijn ook gemakkelijker te verplaatsen, waardoor je kruipruimte ook na isolatie toegankelijk blijft.
 • Isolatieschelpen: heb je last van grondwater in je kruipruimte? Dan kies je best voor dit natuurlijke, duurzame isolatiemateriaal op basis van zeeschelpjes. Deze bodemisolatie houdt vocht vast en zorgt ervoor dat je kruipruimte droog blijft. Hou er wel rekening mee dat isolatieschelpen een lagere isolatiewaarde hebben dan EPS-parels of -chips.

Prijs bodemisolatie betonvloer: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: gespoten PUR

Ook met PUR-schuim kan je je betonvloer isoleren, zowel langs de bovenkant als langs de onderkant (via het plafond van de kruipruimte). Gespoten PUR is een drukvast en goedkoop isolatiemateriaal. Met PUR-schuim vermijd je koudebruggen en kan je dankzij de hoge isolatiewaarde de dikte van de vloeropbouw beperken wanneer je langs boven isoleert.

Prijs gespoten PUR: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Lees onder de foto meer over de kosten voor het isoleren van een betonvloer:

betonvloer isoleren eps

 

Prijs betonvloer isoleren

De kostprijs voor isolatie onder een betonvloer varieert van € 15 tot 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt af van het gekozen isolatiemateriaal, de gekozen isolatiemethode, de bereikbaarheid van het te isoleren oppervlak, eventuele voorbereidende werken, … Ontvang een exacte prijs voor jouw project via onze gratis offerteservice.

 

Druk de kosten met premies en financiële voordelen

Vloerisolatie geeft in bepaalde gevallen recht op een financiële tegemoetkoming. Zo maak je aanspraak op bepaalde premies (Mijn VerbouwPremie, EPC labelpremie, Totaalrenovatiebonus) en profiteer je van het verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je de werken laat uitvoeren door een isolatiespecialist.

LET OP: je kan enkel aanspraak maken op deze financiële voordelen als je de werken laat uitvoeren door een vakman. Dat is hoe dan ook de slimste keuze. Een isolatiespecialist informeert je niet alleen over het beste isolatiemateriaal en de meest aangewezen methode voor isolatie onder je betonvloer, maar ook over alle financiële voordelen waarop je aanspraak maakt. Kom in contact met meerdere experts in jouw regio.

 

Enkele aandachtspunten

Wanneer je je betonvloer laat isoleren, hou je best ook rekening met:

 • De vloeropbouw: isoleer je je vloer langs boven, dan heeft de dikte van de isolatie een belangrijke invloed op de uiteindelijke vloeropbouw. Zeker bij bestaande vloeren is dit een belangrijk element om rekening mee te houden. Een dikke isolatielaag betekent immers ook een hogere vloeropbouw, wat vaak aanpassingen vereist aan plinten, deuren, …
 • De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal: wanneer je een bestaande betonvloer langs de bovenkant isoleert, dan kies je best voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde dat ook bij een geringe dikte goed isoleert. Zo voorkom je een te hoge vloeropbouw en geniet je toch van alle voordelen van vloerisolatie.
 • Vloerverwarming: is er al vloerverwarming aanwezig maar nog geen vloerisolatie? Dan is het sterk aangeraden om je betonvloer langs onder te isoleren. Wanneer je je vloer langs boven isoleert, moet de warmte immers nog door een extra laag heen en duurt het bijgevolg langer voordat de vloer is opgewarmd.
 • Drukvastheid van de isolatie: beton heeft een grote druksterkte. Het is dus belangrijk om voor drukvaste isolatie(platen) te kiezen. Zo voorkom je dat de isolatie ingedrukt wordt en aan isolatiewaarde verliest.

Wil je graag isolatie laten plaatsen onder je betonvloer? Dan doe je er goed aan om eerst prijzen te vergelijken van 2 à 3 isolatiespecialisten. Kom vrijblijvend in contact met experts in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: vloer egaliseren

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen