Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonstuc vloer - Het dunne alternatief voor betonvloeren

Een ijzersterke vloer, onderhoudsvriendelijk, stoer én mooi. Dat klinkt ideaal toch? Als je dat wenst, dan is een betonstuc vloer, ook wel beton cire genoemd, precies wat je zoekt. Deze vloeren zijn erg dun, waterdicht en in verschillende kleurstellingen verkrijgbaar.

 

Lopend beton

Beton cire is een mengsel van cement en hars, met daarin extra toevoegingen en pigment. Dit mengsel is echter nog niet waterdicht. Na het aanbrengen van de vloer wordt deze vervolgens glad geschuurd. Daarna wordt de vloer geïmpregneerd en afgewerkt met een coating. Het resultaat is een waterdichte vloer met de look van een betonvloer, maar dan met een geringe opbouwdikte. Overigens wordt betonstuc naast het gieten van vloeren ook gebruikt om wanden en meubels mee te bekleden.

Betonstuc is verkrijgbaar in heel veel kleuren. Het pigment voor de gewenste kleur wordt tijdens het mengen aan het beton en de hars toegevoegd. Natuurlijk behoren grijstinten tot de mogelijkheden, maar ook warme aardetinten en vele andere kleuren kunnen zo worden gemengd. Kenmerkend voor betonstuc vloeren is het aantrekkelijke gladde en zachte resultaat. Je krijgt er zin van op je blote voeten te gaan lopen.

 

Benieuwd naar de kostprijs van een betonstuc vloer op maat van jouw bouwproject?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionals.

 

 

Welke ondervloeren zijn geschikt?

Hoe vlakker de ondergrond, hoe mooier het resultaat. Daarom kan bestonstuc het beste aangebracht worden op een ondervloer van cement of beton. Lewisplaten of Anhydriet kan ook, maar hout is bijvoorbeeld weer niet zo geschikt. Aangezien hout werkt is de kans groot dat de vloer gaat uitzetten en krimpen wat kan zorgen voor scheuren.

 

Betonstuc vloer

 

Gieten van een betonstuc vloer: werkwijze en aandachtspunten

Het leggen van een vloer in betonstuc is een behoorlijk omvangrijke klus een duurt inclusief droogtijd zo’n anderhalve week. Dit komt doordat het opsmeren van de beton cire in lagen moet gebeuren en na elke laag moet het geheel eerst goed drogen, voordat men verder kan gaan met de volgende laag. Het is dus wel even een opoffering en misschien moet je er zelfs even voor je huis uit, maar daarna heb je dan ook heel lang plezier van een prachtige, makkelijk schoon te maken vloer. De volgende stappen worden meestal gevolgd:

 

Voorbereiding
de ondergrond moet geschikt gemaakt worden voor de betonstuc. Daarvoor wordt, indien nodig, de ondervloer uitgevlakt met egaline en vervolgens voorbehandeld met een primer.

 

Betonstuc maken en aanbrengen
Het cementpoeder (in verschillende structuur) wordt aangemaakt met een vloeibare hars en de kleur- en andere toevoegingen. De zo ontstane pasta wordt, net als stucmortel, in lagen (2 à 3 mm) aangebracht op de ondervloer. Eerst wordt een laag betonstuc met een grovere structuur opgesmeerd. Deze moet dan 2 tot 4 uur drogen. Daarop wordt een laag betonstuc met een fijnere structuur aangebracht. Deze laag moet 24 uur drogen.

 

Afwerking
Nadat de vloer 24 uur heeft kunnen drogen wordt het oppervlak mooi glad geschuurd. Hierna moet de vloer nogmaals 4 à 6 dagen onbelopen blijven zodat de vloer goed kan uitharden. Als laatste stap wordt de vloer bestreken met een beschermende coating (sealer).

 

Benieuwd naar de kostprijs van een betonstuc vloer op maat van jouw bouwproject?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionals.

 

Dunne betonvloer in betonstuc

 

Reinigen en onderhoud van betonstuc vloeren

Zoals gezegd is een betonstuc vloer heel makkelijk schoon te maken. Het oppervlak is naadloos en glad en je gaat er heel makkelijk even met de dweil overheen. Gebruik geen agressieve producten zoals bleek- of antikalkmiddel, maar kies voor een eenvoudige, zachte allesreiniger. Gebruik tijdens het stofzuigen een parketborstel.

Eén keer in de 3 maanden (bij intensief gebruik kan dit nog vaker) kan de vloer worden behandeld met een speciale wax. De wax vormt een beschermend laagje tegen vuil en vocht en laat de vloer mooi glanzen. Welk middel daarvoor het beste is, is afhankelijk van de afwerking van je vloer.

 

Voor- en nadelen van een betonstuc vloer

Een betonstuc vloer gaat heel lang mee, maar is ook een flinke investering. De prijzen lopen uiteen van zo’n € 80,- tot € 125,- per m2, bij speciale omstandigheden kan de prijs zelfs nog wat hoger liggen. Die hoge prijs is natuurlijk wel een nadeel wanneer we gaan vergelijken met een betonvloer. Ook de omvang van de klus wordt als een nadeel gezien. Maar daar krijg je wel wat voor terug en het resultaat mag zeker gezien worden. De voordelen van een betonstuc vloer zijn dan ook groot:

– Fraaie, moderne vloer
– Sterk en slijtvast
– Naadloos en heel makkelijk schoon te houden
– Hygiënisch en heel geschikt in geval van allergieën
– Kan gecombineerd worden met vloerverwarming
– Ook ideaal voor vochtige ruimtes

 

Gegoten betonvloer in beton cire

 

Een betonstuc vloer is dan wel een grote investering, maar het is het wel waard wanneer je onvoldoende opbouwhoogte hebt voor een volwaardige betonvloer. Info over de prijzen en opbouwhoogtes van echte betonvloeren vind je terug in het artikel: “Betonvloer: Prijzen en mogelijkheden

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten