Uitgewassen beton: toepassingen, plaatsing & prijs
Uitgewassen beton heeft heel wat buitentoepassingen, bijvoorbeeld opritten en terrassen. Er zijn heel wat mogelijkheden om het uitzicht van dit type betonvloer te bepalen. In dit artikel vind je meer info over de mogelijkheden en prijzen per m2 van uitgewassen beton.
Snel naar: wat is uitgewassen beton? – prijs per m2 – plaatsing – veelgestelde vragen
Wat is uitgewassen beton?
Uitgewassen beton is een speciale uitvoering van een betonvloer. Het heeft een licht reliëf, waardoor het erg authentiek oogt. Het voelt nogal ruw aan als gevolg van de plaatsingsprocedure.
Na het storten van het beton wordt namelijk een bindingsvertrager aangebracht, waardoor de toplaag van het beton niet zal uitharden. Vervolgens wordt deze laag verwijderd met een hogedrukreiniger. Dit zorgt ervoor dat de steentjes (bijvoorbeeld grind) die in het gestorte beton aanwezig zijn, zichtbaar worden.
Meer info over de plaatsing van deze vloerafwerking vind je verderop in dit artikel.
Talrijke toepassingen
De toepassingsmogelijkheden van gewassen beton zijn erg talrijk. Zo kan het onder meer gebruikt worden voor de aanleg van fietspaden, straten, pleinen en parkings. Ook in particuliere omgevingen kent deze afwerking veel toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een terras of een oprit in uitgewassen beton.
Uitgewassen beton prijs per m2
Bij het berekenen van de kosten voor het plaatsen van uitgewassen beton spelen verschillende factoren een rol. Onder meer de nodige funderingswerken, de samenstelling en dikte van het beton, de totale oppervlakte van de oprit/het terras/… beïnvloeden de prijs per m2.
Gemiddeld gesproken kan je je verwachten aan een prijs tussen 40 en 60 euro per m2 voor het laten plaatsen van uitgewassen beton door een vakman. Hou er rekening mee dat extra’s zoals het toevoegen van kleurstoffen bijkomende kosten met zich zullen meebrengen.
Wil je een terras, oprit, parking,… in gewassen beton laten aanleggen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in betonwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Hoe verloopt de plaatsing?
1) Voor de plaatsing van een laag uitgewassen beton is een fundering nodig. Men kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van schraal beton, dat minder cement bevat dan gewoon beton. Daarbovenop komt een laag steenpuin te liggen. Beide funderingslagen hebben doorgaans een dikte van zo’n 20 centimeter elk.
2) Op de fundering wordt dan het beton gestort, met een dikte van 15 à 25 centimeter. De precieze dikte is afhankelijk van het gewicht dat de laag zal moeten verdragen en hoe intensief ze gebruikt zal worden.
3) Zoals reeds gezegd wordt na het storten van het beton een bindingsvertrager aangebracht. Deze verhindert het verharden van de toplaag, zodat deze later kan verwijderd worden en de granulaten in het beton zichtbaar worden.
4) Na het borstelen van de afwerkingslaag kan het uitgewassen beton eventueel nog behandeld worden met een extra beschermingslaag.
Nog enkele veelgestelde vragen
Hieronder volgen nog enkele veelgestelde vragen over gewassen beton:
1) Gepolierde betonvloer of uitgewassen beton kiezen?
Voor buitentoepassingen zoals terrassen of opritten wordt ook vaak gekozen voor gepolierde betonvloeren. Veel mensen vragen zich dan ook af welke afwerking ze moeten kiezen: een vloer in gepolierd beton of in uitgewassen beton. Beide afwerkingen hebben heel wat voordelen gemeenschappelijk: ze zijn sterk, ogen modern en vragen nauwelijks onderhoud.
Bij gewassen beton kan vuil zich wat sneller vastzetten omdat het om een oppervlak met reliëf gaat. Gepolierde betonvloeren zijn mooi egaal, wat het moeilijker maakt voor vuil om zich vast te hechten. Het egale karakter van terrassen en opritten in gepolierde beton (of andere toepassingen van dit type betonvloer) zorgt er wel voor dat het oppervlak wat gladder is, wat vooral bij regenval een risico vormt. Bij uitgewassen beton heb je dankzij het lichte reliëf wat meer grip.
Het uitzicht van de vloerafwerking is uiteraard een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar bij gewassen beton zijn er toch wat meer mogelijkheden dan bij vloeren in gepolierd beton. Meer over de afwerking van uitgewassen beton lees je bij de volgende vraag.
2) Welke uitvoeringsmogelijkheden zijn er?
Er kunnen heel wat verschillende soorten stenen in het beton vermengd worden. De keuze hiervan zal sterk het uitzicht van het uitgewassen beton bepalen. Onder meer kleine stukjes grind, porfier, basalt en zandsteen kunnen aan het mengsel toegevoegd worden. Na het uitwassen van het beton komen deze kleine stukjes dan aan de oppervlakte te liggen.
Net zoals bij gepolierde betonvloeren is het bij vloeren in uitgewassen beton mogelijk om kleurstoffen toe te voegen. Hou er wel rekening mee dat dit extra kosten met zich zal meebrengen.
Tip: vergelijk prijzen!
De plaatsing van uitgewassen beton laat je best over aan een vakman. Een professional kan je advies geven over de samenstelling van het beton om het gewenste resultaat te bereiken en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing. Wil je een oprit, terras of parking in uitgewassen beton (of een van de vele andere toepassingen) laten aanleggen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in betonwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen.