Betonvloer isoleren
Net zoals bij een vloerbedekking in keramische tegels of laminaat, is ook isolatie bij een gepolierde betonvloer een belangrijk aandachtspunt. Hoe kan je een betonvloer isoleren? Wat zijn de meest gebruike isolatiematerialen? Hoeveel kost het om een betonnen afwerkingsvloer te isoleren? En waar let je best op bij de isolatie van je betonvloer? Je leest het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
Vloeropbouw betonvloer met isolatie
Hoe betonvloer isoleren?
Mogelijke isolatiematerialen betonvloer
Kosten vloerisolatie betonvloer
Aandachtspunten isolatie betonvloer
Ontvang vrijblijvend offertes
Waarom betonvloer isoleren?
De term betonvloer kan zowel verwijzen naar de betonnen constructievloer als de afwerkingsvloer in gepolierde beton. Dit artikel gaat over de isolatie onder een betonnen afwerkingsvloer.
Door je vloer niet te isoleren, gaat er heel wat energie verloren en voelt je strakke betonvloer erg kil aan. Bij een betonvloer met isolatie geniet je van een aantal belangrijke voordelen:
- Groter warmtecomfort: aangezien warmte stijgt, is de vloer steeds het koudste oppervlak in de woning. Zonder isolatie zal de ruimte op het vloerniveau nooit volledig op dezelfde temperatuur komen en kan er een temperatuurverschil van meer dan 5 graden optreden. Dankzij vloerisolatie voorkom je dit en geniet je van een groter warmtecomfort.
- Lagere energierekening: met een niet-geïsoleerde vloer moet je de verwarming veel intensiever gebruiken om dezelfde temperatuur te bereiken als met een goed geïsoleerde betonvloer. Door je betonvloer te isoleren, bespaar je aanzienlijk op verwarmingskosten.
- Betere warmteregulatie: bij een betonvloer met isolatie blijft je woning ’s winters langer warm en ’s zomers langer koel. Je hebt dus minder last van temperatuurschommelingen binnenshuis.
- Minder vochtproblemen: heb je een kruipruimte onder de vloer? Dan kan er naast koude ook vocht naar boven trekken, met vochtplekken op de muren als gevolg. Vloerisolatie beperkt aanzienlijk het risico op optrekkend vocht.
- Waardestijging woning: hoewel vloerisolatie geen al te grote investering vraagt, zorgt het wel voor een mooie waardestijging van je woning, omdat ook de energiewaarde verbetert. Daardoor kan je je woning (later) aan een hogere prijs verkopen.
Wil je je betonvloer laten isoleren? Dan schakel je best een isolatiespecialist in met kennis van zaken. Zo ben je zeker van een optimale vloerisolatie. Kom in contact met specialisten in jouw buurt.
Vloeropbouw betonvloer met isolatie
Je rekent best op een minimale dikte van 20 cm voor een betonvloer op isolatie (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit:
- Drukvaste ondergrond of vloerplaat: de ondergrond of (betonnen) vloerplaat voorkomt dat vocht je woning kan binnendringen en is de basislaag waarop de rest van je vloer gebouwd kan worden.
- Water- elektriciteits- en afvoerleidingen: op de ondergrond worden dan eerst alle leidingen, elektriciteit en afvoeren geplaatst. Zo zijn deze mooi weg te werken.
- Uitvullaag: daarbovenop komt een uitvullaag in stabilisé, ook wel zandcement genoemd, die doorgaans ongeveer 5 cm dik is. Het doel van deze laag is om de leidingen en afvoeren weg te werken en de vloer recht te maken.
- PE-folie: deze dunne folie vermijdt dat vocht kan doordringen en dat het beton kan uitdrogen. Bovendien beschermt het ook de isolatielaag doordat het een afsluiting vormt tussen de isolatie en de uitvullaag.
- Isolatielaag: boven de folie komt dan een drukvaste isolatielaag van minimaal 6 cm en bij voorkeur 10 cm dik. Als isolatiemateriaal wordt meestal gekozen voor harde isolatieplaten of PUR-schuim.
- Vloerverwarming (indien gewenst): als je de betonvloer isoleert langs de bovenkant kan je bovenop de isolatielaag ook vloerverwarming plaatsen. Vloerverwarming is erg goed te combineren met vloerisolatie omdat de warmte op die manier niet kan verdwijnen naar de kruipruimte of fundering.
- Betonnen afwerkingslaag: bovenaan komt dan de afwerking in beton. Deze laag is minimaal 8 cm dik. Combineer je polybeton met vloerverwarming, dan kies je best voor een laagdikte van 10 à 12 cm.
LET OP: de vloeropbouw van je betonvloer met isolatie kan verschillen naargelang de isolatiemethode. Bij isolatie onder je betonvloer zal de isolatielaag zich uiteraard onderaan bevinden. Een expert kan je adviseren over de meest aangewezen isolatiemethode voor jouw betonvloer. Ontvang advies op maat.
Hoe betonvloer isoleren?
Hoe kan je een vloer in polybeton het beste isoleren? Afhankelijk van het type vloer (nieuw of bestaand), kan je de isolatie onder of boven je betonvloer plaatsen:
1. Nieuwe betonvloer storten met isolatie
Als je een nieuwe betonvloer gaat storten, is het sterk aangeraden om deze ook meteen te isoleren. De isolatie zit dan in de vloer verwerkt. Een nieuwe betonvloer combineer je bovendien ook best altijd met vloerverwarming om te vermijden dat je vloer te koud aanvoelt. Voor een optimaal rendement van je vloerverwarming wordt de isolatie onder de vloerverwarming geplaatst.
2. Bestaande betonvloer isoleren
Een bestaande betonvloer na-isoleren kan op 2 manieren: langs boven of langs onder. Welke manier het meest is aangewezen, hangt af van de aan- of afwezigheid van een kruipruimte:
- Kruipruimte aanwezig: is er een kruipruimte, dan kan je je betonvloer het best langs onder isoleren (enkel mogelijk bij de benedenverdieping). Op die manier blijft de beganegrondvloer onaangetast. Is de kruipruimte toegankelijk, dan wordt de isolatie doorgaans tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Vaak wordt daarbij gekozen voor isolatieplaten of isolatieschuim. Is de kruipruimte niet toegankelijk, dan is bodemisolatie een prima alternatief. Daarbij wordt de kruipruimte deels of volledig opgevuld met isolatiemateriaal (bv. isolatiekorrels of -schelpen). Eventueel kan je ook beide methodes combineren.
- Geen kruipruimte: heeft jouw woning geen kruipruimte? Dan moet je je betonvloer langs boven isoleren. Dit is een behoorlijk ingrijpend werk, aangezien je hiervoor eerst de bestaande vloerbedekking moet verwijderen. Om de opbouwhoogte van je betonvloer te beperken en aanpassingen aan deuren, plinten, … te vermijden, kies je best voor een dunne isolatielaag en dus voor isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde (bv. PIR of XPS isolatieplaten).
3. Betonvloer op zand isoleren
Is jouw betonnen vloer direct op zand aangebracht? Dan kan je deze enkel langs boven isoleren, ongeacht of het om een nieuwe of bestaande vloer gaat. Het is sterk aangeraden om een betonvloer op zand te isoleren, omdat deze anders te veel warmteverlies veroorzaakt. Voor de isolatie van je betonvloer op zand maak je best gebruik van harde, drukvaste isolatieplaten zoals EPS-, XPS- of PIR-platen.
Niet zeker hoe je best je betonvloer isoleert? Vertrouw op een specialist
Twijfel je wat de beste manier is om je nieuwe of bestaande betonvloer te laten isoleren? Win dan raad in bij een isolatiespecialist. Op basis van jouw situatie en renovatieplannen geeft hij jou het juiste advies op maat. Ook voor de uitvoering van je project kan je bij diezelfde specialist terecht. Via onze gratis offerteservice kom je in contact met verschillende experts in jouw buurt. Ontvang vrijblijvend advies op maat.
Mogelijke isolatiematerialen betonvloer
Met welke materialen kan je je betonvloer isoleren? Isolatieplaten zijn veruit de populairste keuze, maar ook bodemisolatie en gespoten PUR zijn een mogelijkheid. Een overzicht:
OPTIE 1: isolatieplaten
Beton heeft een grote druksterkte. Wanneer je je betonvloer gaat isoleren, is het dan ook belangrijk dat de isolatie niet inzakt of indeukt. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op de isolatiewaarde. Drukvaste isolatieplaten zijn daarom een uitstekende keuze. Je kan er je betonvloer bovendien zowel langs de bovenkant als langs de onderkant (via het plafond van de kruipruimte) mee isoleren. Je kan kiezen uit:
- EPS-isolatieplaten: deze isolatieplaten worden ook wel tempex platen genoemd. Ze zijn goedkoop, hebben een prima isolatiewaarde en zijn drukvast. Dankzij de combinatie van al deze eigenschappen zijn EPS-isolatieplaten het populairste en meest gebruike isolatiemateriaal onder een betonvloer.
- PIR-isolatieplaten: PIR-platen zijn drukvast en isoleren erg goed bij een geringe dikte. Dit materiaal is een uitstekende keuze wanneer je een bestaande betonvloer langs de bovenkant isoleert of wanneer je een nieuwe betonvloer wil storten met isolatie.
- XPS-isolatieplaten: ook XPS-platen zijn drukvast en hebben een goede isolatiewaarde, waardoor warmte lang in de ruimte blijft. Bovendien zijn de platen vochtbestendig, waardoor ze in vochtige omstandigheden hun isolerend vermogen behouden. Ze zijn daarom ideaal als drukvaste isolatie onder je betonvloer.
Prijs isolatieplaten betonvloer: € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
OPTIE 2: bodemisolatie
Heb je een kruipruimte maar is deze onvoldoende toegankelijk om je bestaande betonvloer langs onder te isoleren met isolatieplaten? Dan kan je alsnog kiezen voor bodemisolatie, waarbij je de bodem van de kruipruimte deels of volledig bedekt met isolatiemateriaal. Je kan kiezen uit:
- EPS-parels: deze kleine piepschuimbolletjes zijn erg licht en vochtbestendig. Ook in vochtige kruipruimtes behouden EPS-parels hun isolerende werking.
- Isolatiechips: EPS is niet alleen beschikbaar in de vorm van platen en parels, maar is ook verkrijgbaar als isolatiechips. Deze zijn iets goedkoper dan EPS-parels en zijn ook gemakkelijker te verplaatsen, waardoor je kruipruimte ook na isolatie toegankelijk blijft.
- Isolatieschelpen: heb je last van grondwater in je kruipruimte? Dan kies je best voor dit natuurlijke, duurzame isolatiemateriaal op basis van zeeschelpjes. Deze bodemisolatie houdt vocht vast en zorgt ervoor dat je kruipruimte droog blijft. Hou er wel rekening mee dat isolatieschelpen een lagere isolatiewaarde hebben dan EPS-parels of -chips.
Prijs bodemisolatie betonvloer: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
OPTIE 3: gespoten PUR
Ook met PUR-schuim kan je je betonvloer isoleren, zowel langs de bovenkant als langs de onderkant (via het plafond van de kruipruimte). Gespoten PUR is een drukvast en goedkoop isolatiemateriaal. Met PUR-schuim vermijd je koudebruggen en kan je dankzij de hoge isolatiewaarde de dikte van de vloeropbouw beperken wanneer je langs boven isoleert.
Prijs gespoten PUR-schuim: € 25 à 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
Wat is de beste vloerisolatie voor een betonvloer?
Welke isolatie je nu best onder of boven je betonvloer plaatst, hangt af van verschillende factoren. Denk daarbij niet alleen aan de gekozen isolatiemethode, maar ook de beschikbare opbouwhoogte, je budget, de gewenste isolatiewaarde… Een vakman kan je hierover verder informeren en geeft je advies op basis van jouw situatie, voorkeuren en wensen. Zo maak je zeker de juiste keuze!
Ontvang advies op maat! Via onze offerteservice brengen we je in contact met vakmannen actief in jouw buurt. Zo kan je vrijblijvend adviezen van meerdere isolatiespecialisten vergelijken. Kom in contact met experts in jouw buurt.
Lees onder de foto meer over de kosten voor het isoleren van een betonvloer:
Kosten vloerisolatie voor betonvloer
De kostprijs voor isolatie onder een betonvloer varieert van € 15 tot 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kostprijs hangt af van het gekozen isolatiemateriaal, de gekozen isolatiemethode, de bereikbaarheid van het te isoleren oppervlak, eventuele voorbereidende werken… Ook wanneer je bv. kiest voor vloerverwarming en isolatie op je betonvloer, zal de prijs wat hoger liggen.
In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen per isolatiemateriaal:
Soort isolatie | Isolatiemateriaal | Gemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing) |
---|---|---|
Isolatieplaten | EPS-platen | € 20 à 25 |
PIR-platen | € 20 à 45 | |
XPS-platen | € 30 à 35 | |
Bodemisolatie | EPS-parels | € 20 à 25 |
Isolatiechips | € 12 à 20 | |
Isolatieschelpen | € 25 à 35 | |
Spuitisolatie | PUR-schuim | € 25 à 35 |
Benieuwd naar de exacte prijs voor de isolatie van jouw betonvloer? Vraag dan offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.
Druk de kosten met subsidies en financiële voordelen!
Vloerisolatie geeft in bepaalde gevallen recht op een financiële tegemoetkoming. Zo maak je aanspraak op bepaalde premies (Mijn VerbouwPremie, EPC labelpremie, …) en profiteer je van het verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je de werken laat uitvoeren door een isolatiespecialist.
LET OP: je kan enkel aanspraak maken op deze financiële voordelen als je de werken laat uitvoeren door een isolatiespecialist. Kom in contact met experts in jouw buurt.
Aandachtspunten isolatie betonvloer
Wanneer je je betonvloer laat isoleren, hou je best rekening met nog een aantal andere factoren. We zetten hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op een rij:
- De vloeropbouw: isoleer je je vloer langs boven, dan heeft de dikte van de isolatie een belangrijke invloed op de uiteindelijke vloeropbouw. Zeker bij bestaande vloeren is het belangrijk om hier op te letten. Een dikke isolatielaag betekent immers ook een hogere vloeropbouw, wat vaak aanpassingen vereist aan plinten, deuren, … Hou zeker rekening met een minimale dikte van 20 cm voor een betonvloer op isolatie.
- De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal: wanneer je een bestaande betonvloer langs de bovenkant isoleert, dan kies je best voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde dat ook bij een geringe dikte goed isoleert. Zo voorkom je een te hoge vloeropbouw en geniet je toch van alle voordelen die vloerisolatie biedt.
- Vloerverwarming: is er al vloerverwarming aanwezig maar nog geen vloerisolatie? Dan is het sterk aangeraden om je betonvloer langs onder te isoleren. Wanneer je je vloer langs boven isoleert, moet de warmte immers nog door een extra laag heen en duurt het bijgevolg langer voordat de vloer is opgewarmd. Bovendien kan de warmte in dat geval makkelijker ontsnappen langs onder.
- Drukvastheid van de isolatie: beton heeft een grote druksterkte. Het is dus belangrijk om voor drukvaste isolatie(platen) te kiezen. Zo voorkom je dat de isolatie ingedrukt wordt en aan isolatiewaarde verliest.
Wil je graag isolatie laten plaatsen onder je betonvloer? Dan doe je er goed aan om eerst prijzen te vergelijken van 2 à 3 isolatiespecialisten. Kom vrijblijvend in contact met experts in jouw regio via onderstaand offerteformulier: