Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kiftbeton

Iedereen kent die typische tuinpaden in siergrind. Bruine, gele en soms witte kiezeltjes die onder je voeten knarsen. Wel, dat is kift! Kift is een fijn grind dat hoge druk kan weerstaan. Het vormt dus een ideale grondstof om beton mee te maken. Wat zijn de voordelen van kiftbeton? En waar kan je het allemaal gebruiken? Antwoorden op al jouw vragen ontdek je in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen kiftbeton
Kiftbeton: prijs
Toepassingen in huis
Alternatieven voor kiftbeton
Vergelijk gratis offertes

 

 

Wat is kiftbeton?

Elk type beton bestaat uit zand, cement en enkele toegevoegde materialen. Bij kiftbeton is 1 van die extra materialen een fijn grind: kift. Het komt (meestal) uit de Maasrivier en heeft een hoge druksterkte. Kift is een fijn type grind met een maximale korrelgrootte van 6 tot 8 mm. Daardoor doet kiftbeton goed dienst bij het aanleggen van dunnere betonvloeren.

Benieuwd of kiftbeton de perfecte keuze is voor jouw betonvloer? Contacteer eenvoudig enkele specialisten in jouw buurt. Zij kunnen je alle uitleg geven over de verschillende soorten betonvloeren. Zo kan je samen uitzoeken wat het beste past voor jouw project. Start je aanvraag hier!

kiftbeton

 

Voor- en nadelen kiftbeton

Verknocht aan een betonnen vloer, maar twijfel je nog welk type beton je beter kiest? Dan helpt het om alle voor- en nadelen van kiftbeton eens op een rij te hebben. Een overzicht:

 

Voordelen van kiftbeton

 • Lagere prijs: door de samenstelling en de beperktere dikte van een kiftbeton vloer ligt de prijs lager dan bij een massieve betonvloer.
 • Afwerking naar keuze: als afwerking komt er – na het gieten – een pleisterlaag op het beton. Die afwerking biedt je de kans om te kiezen voor een hele rits aan schaduweffecten, kleurschakeringen, …
 • Bestand tegen vocht en slijtage: de laatste laag die op het kiftbeton komt, is een zogenaamde sealer. Deze laag zorgt ervoor dat er geen vloeistoffen en vocht in de vloer kunnen dringen. Naast vocht beschermt deze laag ook tegen vuil en sporen van slijtage. Het resultaat is een stevige betonvloer waar je jaren verder mee kan.
 • Geschikt voor dunne vloeren: kift is een fijne grindsoort. Dit zorgt ervoor dat het in dunnere lagen te verwerken is. Je hebt dus geen eindeloze opbouwhoogte nodig om een vloer in kiftbeton te gieten.
 • Combinatie met vloerverwarming: misschien wel een van de belangrijkste voordelen tegenwoordig. Kiftbeton is een ideale betonsoort om te combineren met vloerverwarming.

 

Nadelen van kiftbeton

 • Niet geschikt voor dikkere hoogtes: betontypes op basis van fijn grind zijn praktischer voor fijne toplagen en dunnere vloeren.
 • Droogtijd: voor je de beschermende lagen kan aanbrengen en aan de afwerking kan beginnen, moet het beton eerst uitdrogen. Als je een betonvloer legt, moet je dus even geduld tonen. Na enkele dagen kan je over de vloer heen lopen. Gemiddeld duurt het 2 à 4 weken voor een betonvloer helemaal uitgedroogd is.

 

Kiftbeton: prijs

Betonnen vloeren ogen modern, zijn stevig en vragen weinig onderhoud. Daarom zijn ze een populaire vloerbedekking. Kiftbeton is daar geen uitzondering op.

De prijs van kiftbeton hangt af van de oppervlakte en de afwerking die je kiest. Alles bij elkaar kom je gemiddeld uit op een prijs tussen de 50 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

 

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Alle prijzen zijn onderhevig aan schommelingen en verschillen van aannemer tot aannemer. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw vloer in kiftbeton? Dan vraag je beter professioneel advies aan experten. Via het aanvraagformulier ontdek je welke firma’s werkzaam zijn in jouw buurt en kan je ze contacteren om je vragen te beantwoorden. Start je aanvraag hier!

 

kift beton

 

Toepassingen in huis voor kiftbeton vloer

Even samengevat: een vloer met kiftbeton krijgt altijd een waterdichte afwerking en is te combineren met vloerverwarming. Je kan dit type beton dus overal in je huis gebruiken. Enkele voorbeelden op een rijtje:

 

1. Kiftbeton in de woonkamer

Een betonvloer in de woonkamer brengt die industriële uitstraling moeiteloos in je woning. Je kan gaan combineren met natuurlijke materialen zoals hout, linnen, katoen, bamboe en glas. Ondanks deze mogelijkheden heeft beton nog altijd de kwalijke reputatie om voor een kille sfeer te zorgen. Maar door gebruik te maken van contrasterende materialen en kleuren kan je allerlei stijlvolle combinaties maken en de woonkamer een sfeervolle uitstraling geven.

Op kiftbeton komt een beschermende laag die de vloer beschermt tegen vocht en krassen. Hierdoor kan je vloer veel hebben: van stoelen die je versleept tot spelende kinderen en hun speelgoed.

 

2. Kiftbeton in de badkamer

Beton in badkamers is aan een opmars bezig. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat beton van nature niet volledig waterdicht is. Maar dankzij een beschermende laag – de zogenaamde sealer – kan je kiftbeton ook in vochtige ruimtes gebruiken.

 

3. Kiftbeton in de keuken

In de keuken krijg je alles bij elkaar: vocht, vuiligheid, stoelen die over de vloer slepen en veel passage doorheen de dag. Daarom zijn de beschermende lagen in de keuken misschien wel belangrijker dan eender waar in het huis. Vaak kiest je aannemer voor een sealer op basis van twee componenten. Door beide te mengen, krijg je een extra sterke beschermlaag op je vloer.

 

Alternatieven voor kiftbeton

Overtuigd van de mogelijkheden van kiftbeton, maar toch nog op zoek naar een alternatief om mee te vergelijken? We helpen je even.

 

Alternatief 1: gevlinderde betonvloeren

Een gevlinderde betonvloer is erg populair. Het is een massieve betonnen vloer waarbij je aannemer de toplaag glad en egaal maakt met een vlindermachine. Je hebt geen onderliggende chape nodig en dankzij de naadloze afwerking oogt een betonvloer altijd strak.

Omdat het een massieve betonvloer is, heb je een grotere opbouwdikte nodig dan bij een vloer uit kiftbeton. Bovendien vereist gevlinderde beton meer onderhoud omdat er geen pleisterlaag op ligt. Daarom moet je dit type vloer regelmatig met impregneerwas behandelen.

Gemiddelde richtprijs: 50 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Alternatief 2: cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer is een betonlook gietvloer op basis van cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. De vloer wordt in 1 keer geplaatst en afgewerkt met een beschermende polyurethaan- of waxlaag. Dit type vloer is mogelijk in verschillende kleuren en kan zowel mat als glanzend afgewerkt worden.

Een cementgebonden gietvloer is eigenlijk geen echte betonnen vloer. Het is een dunne laag van enkele millimeters die op een stabiele ondergrond komt te liggen. Daardoor krijgt je vloer de uitstraling van beton, zonder dat het echt beton is. Puristen die een echte betonvloer willen, laten dit dus beter links liggen. Bovendien is dit type vloer gemiddeld genomen duurder dan kiftbeton.

Gemiddelde richtprijs: 75 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Alternatief 3: beton cire

Beton cire is ook geen echte betonvloer, maar eerder een smeerbare pasta op basis van hars en cement. Aanbrengen gebeurt in verschillende lagen, waarna een sealer voor een glad en waterdicht oppervlak zorgt.

Het grote voordeel van beton cire is dat je het behalve voor vloeren ook op wanden of meubels kan aanbrengen. Wil je de uitstraling van je betonvloer doortrekken naar de muren of wil je de ganse badkamer een betonlook geven? Dan kan je kiezen voor een combinatie van kiftbeton en beton cire. Of gewoon de ganse badkamer afwerken in beton cire natuurlijk. Net als bij een cementgebonden gietvloer ligt de gemiddelde basisprijs iets hoger dan bij kiftbeton.

Gemiddelde richtprijs: 80 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

CONCLUSIE: is kiftbeton een goede keuze voor mijn vloer?

Wil je een echte betonvloer die je ook in de keuken of badkamer kan gebruiken, die combineerbaar is met vloerverwarming en waar je veel opties hebt qua afwerking? Dan zit je met een vloer uit kiftbeton meer dan goed. Bovendien is het goedkoper dan standaard beton. Dat scheelt in je portemonnee.

Wil je graag overleggen met iemand die er veel van weet? Contacteer dan enkele aannemers die ervaring hebben met betonvloeren. Zij komen langs om samen alles eens te overlopen en de prijzen te bespreken. Ervaren vakbedrijven die werkzaam zijn in jouw regio kan je vinden via de offerteservice:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten