Gepolierdebeton.be

Onderhoud betonvloer: Tips en belangrijke weetjes

Een betonvloer is uiterst robuust en zal niet snel beschadigen. Toch is de toplaag van een betonvloer onderhevig aan slijtage en is regelmatig onderhoud daarom gewenst. Welk onderhoud er nodig is en hoe je een betonvloer het beste kunt reinigen, kun je in dit artikel terug lezen.

 

Het dagelijks reinigen van een betonvloer kan gedaan worden met water en een PH-neutrale (natuurlijke) zeep.

Synthetische alkalische schoonmaakmiddelen zijn uit den boze want deze kunnen kleurschakeringen in de vloer veroorzaken.

Ook kun je beter geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende componenten gebruiken. In de handel zijn prima schoonmaakmiddelen te verkrijgen die niet alleen een reinigende maar ook een beschermende werking hebben.

Ben je van plan om een betonvloer te laten plaatsen? Vraag dan nu vrijblijvend advies en een prijs op maat van jouw project aan bij professionele plaatsers. Ga door naar de offertepagina.

 

 

Kalksluier voorkomen

Maak de vloer na het schoonmaken goed droog. In het leidingwater zit namelijk kalk, deze kan zich gaan afzetten op de vloer. Wanneer de vloer regelmatig nat blijft, kan er zich na verloop van tijd een kalklaagje (kalksluier) gaan vormen. Bij een betonvloer mag je deze kalksluier niet verwijderen met een kalkoplosser of schoonmaakazijn! Wel mag je in noodgevallen lichtjes schuren met een schuursponsje. Behandel daarna de vloer met bijenwas.

Vooral in ruimtes die vaak in contact komen met water kan kalksluier snel voorkomen. In de badkamer kan je dit verhelpen door je af te drogen in de douche of het bad. Ook een badmat kan helpen.

 

onderhoud betonvloer

 

Bescherming van een betonvloer

Een betonvloer kun je het beste op regelmatige basis (bij een nieuwe vloer maandelijks) inwrijven met bijenwas of acrylwas. Je zorgt hiermee dat het beton een beschermlaag krijgt tegen vocht en vuil. Tevens komt de structuur van het beton mooi naar boven en krijgt het een diepe iets donkere glans. Door de vloer regelmatig te onderhouden voorkom je de vorming van doffe plekken en blijft deze lang mooi.

 

 

Producten en schoonmaakmiddelen voor betonvloeren

Bij het schoonmaken van een betonvloer en alles wat er van in de buurt staat is het belangrijk voorzichtig om te gaan met bepaalde schoonmaakmiddelen en producten. Een overzicht:

Zure producten
Zure producten zoals azijn, kalkoplossers , zoutzuur, citroen, sinaasappelsap en koolzuurhoudende frisdranken. Het zuur in deze producten gaat een reactie aan met de kalkhoudende stoffen in het cement van de vloer. Hierdoor kunnen doffe plekken in de toplaag gaan ontstaan die alleen nog maar verwijderd kunnen worden door polijsting van de vloer. Vlekken van deze producten dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden met veel water.

Agressieve schoonmaakmiddelen
Bij het gebruik van chloor, ovenreiniger, ammonia, gootsteenontstopper en andere agressieve schoonmaakmiddelen moet je voorkomen dat deze in contact komen met de betonvloer.

Oliën en vetten
Vloeibare oliën en vetten (slaolie, olijfolie, boter, frituurolie) mogen niet te lang op het oppervlak van de vloer liggen. Ze kunnen na enige tijd kringen op het oppervlak veroorzaken. Vlekken dienen zoveel mogelijk met warm water en een natuurlijke zeep worden verwijderd.

 

 

Doffe plekken op de betonvloer

Doffe plekken die niet ontstaan zijn door slijtage maar door de inwerking van zure producten, kun je proberen te reinigen met een natuurlijke zeep. Wrijf daarna de plek in met bijenwas. Mocht dit niet volstaan, neem dan contact op met de fabrikant van de vloer. Ga niet op eigen houtje experimenteren met allerlei middeltjes want hiermee veroorzaak je in het ergste geval onherstelbare schade aan de vloer.

 

Betonvloer poetsen

 

 

Offertes voor een betonvloer ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten