Betonlook vloer: geschikte materialen en hun eigenschappen
Een betonvloer is een streling voor het oog maar kan helaas niet in elke ruimte geplaatst worden. Heb jij ook onvoldoende opbouwhoogte of is de ruimte te klein voor een betonvloer dan kan je gelukkig ook kiezen voor enkele alternatieve vloerbekledingen met betonlook. Een overzicht van de mogelijkheden:
1. Beton cire
Beton cire is een mengsel dat bestaat uit kunsthars, cement en een aantal andere toeslagstoffen. Het kan in een dunne laag, van gemiddeld 2mm. over een bestaande vloer worden aangebracht. Een vloer van beton cire heeft een mooie betonlook en is haast niet van een echte betonnen vloer te onderscheiden.
Een betoncirevloer wordt afgewerkt met een waterdichte coating en kan daarom zonder problemen worden toegepast in badkamers. Beton cire wordt onder allerlei merknamen verkocht, waaronder: woonbeton, Venetiaans woonbeton, betonlook vloer, betonfloor, designbeton.
Voordelen van betoncire vloer:
Stijlvolle vloer met betonlook, makkelijk aan te brengen, makkelijk te reinigen, watervast.
Nadelen van betoncire vloer:
Aanbrengen van de vloer is redelijk arbeidsintensief, kleine scheurtjes kunnen ontstaan.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor beton cire.
2. Keramische tegels met betonlook
Een andere optie voor een vloer met betonlook, is het gebruik van keramische tegels. Er zijn tegenwoordig zeer mooie tegels op de markt waarmee je een authentieke betonlook kunt bereiken. Ook grote formaten zijn beschikbaar waardoor je een moderne strakke vloer krijgt met een minimum aan voegen. Deze tegelvloeren met betonlook zijn erg makkelijk te reinigen en je hoeft niet bang te zijn voor krassen, scheurtjes of vlekvorming.
Bekende merken: Douglas en Jones (beton collectie) , Kerlite, Cotto d’Este (New concept Materia), Magres (Subway), Emil Ceramica (on square)
Voordelen van keramische tegels:
waterdicht, ongevoelig voor krasjes.
Nadelen van betonlook tegels:
bij impact van zwaar voorwerp kan een vloertegel scheuren.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor tegelwerken.
3. Gietvloer met betonlook
Indien je wél een betonlook wil maar niet de ‘betonfeel’, dan zou je eens kunnen kijken naar een gietvloer met betonlook. Dit zijn polyurethaan vloeren die met betonlook uitgevoerd kunnen worden. Men bereikt deze betonlook door twee of meer kleuren polyurethaan kort door elkaar te mengen. Met een kunststof gietvloer heb je wel de looks maar niet de wat koele ‘feel’ van beton. Daarnaast zijn dit soort vloeren geluiddempend, licht elastisch, volledig naadloos en waterdicht.
Net zoals bij een traditionele betonvloer kan je ook bij gietvloeren kiezen uit diverse tinten grijs. Net zoals bij beton is ook hier muisgrijs een vaak gekozen kleurtint.
Voordelen van gietvloeren met betonlook:
Warm aan de voeten, vloeistofdicht
Nadelen van een gietvloer:
Krasgevoelig, gevoelig voor strepen van schoenzolen.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor een gietvloer met betonlook.
4. Woonbeton
Woonbeton is een cementgebonden vloer, niet te verwarren met een gietvloer of betonvloer. Woonbeton bestaat uit een mengsel van cement, water, mineralen en kleurpigmenten. Daardoor zijn ze in bijna alle RAL-kleuren verkrijgbaar. Woonbeton is duurzaam, slijtvast, krasbestendig en onderhoudsvriendelijk. Met een vloerdikte van 3 tot 8 mm is woonbeton uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming. Deze naadloze vloer creëert een strakke, toch warme uitstraling in je woning.
Woonbeton zie je ook steeds vaker in winkels, kantoren en showrooms opduiken. Het onderhoudsarme karakter en de hoge draagkracht spelen daarin een belangrijke rol.
Voordelen van woonbeton:
Onderhoudsarm, duurzaam, slijtvast, krasbestendig.
Nadelen van woonbeton:
Duurt een week eer terug beloopbaar is. Duurder dan een betonnen vloer.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor een vloer in woonbeton.
5. Gepolierde betonvloer
Een gepolierde betonvloer bestaat volledig uit beton dat glad afgewerkt is met een poliermachine. Door de wijze van polijsting en het toevoegen van kwarts of een kleurpigment, kan men de toplaag van de vloer een andere look geven. Veel gevraagde afwerkingen zijn: blauwgrijs en antraciet maar ook andere kleuren zijn mogelijk. Een gepolierde betonvloer wordt naadloos aangebracht. Ter decoratie kunnen er voegen in de vloer worden geslepen. Hierdoor ontstaat het effect van een tegelvloer.
Om de vloer te beschermen tegen vocht en vuil brengt men een waslaag of een speciale coating aan. Zeker in intens gebruikte kamers zoals de keuken en garage is een beschermende coating aangewezen.
Voordelen van gepolierd beton:
authentieke betonlook, naadloos, sterke vloer.
Nadelen van een gepolierd beton:
Afhankelijk van de coating en de mate van polijsting, zijn vlekken soms moeilijk te verwijderen, scheurtjes in de vloer kunnen voorkomen.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor gepolierde betonvloer.
Welke vloer met betonlook kiezen?
Indien het om een nieuwbouwproject gaat waarbij de vloer nog gestort moet worden kun je het beste kiezen voor een gepolierde betonnen vloer. In de meeste gevallen is dat het goedkoopst en bovendien heb je dan echt beton.
Heb je niet de ruimte voor een betonvloer (een gepolierde betonvloer is al gauw zo’n 10 cm. dik) en wil je graag een naadloze vloer? Dan is betoncire aan te raden omdat deze vloer al in laagdiktes van 2mm. aangebracht kan worden. Beton cire is ook erg geschikt voor de badkamer en je kunt het materiaal ook als bepleistering op de wanden aanbrengen. Het is tevens geschikt om inloopdouches mee te maken of om badkamermeubelen van een betonlook te voorzien.
Vind je een tegeleffect mooi en wil je een makkelijk te onderhouden vloer? Dan zijn keramische tegels met betonlook erg interessant. Ze zijn makkelijk schoon te maken en dat is vooral in de keuken erg handig (denk aan olie en vetten). Keramische tegels met betonlook zijn ook perfect toe te passen in de badkamer.