Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten betonvloeren

Of het nu gaat om een nieuwbouw of een bestaande woning, om een terras of om een woon- of badkamer, …: er bestaat een geschikte betonvloer voor elk project. Maar uit welke soorten betonvloeren kan je kiezen voor binnen en buiten? Hoeveel kosten die per m²? En vooral, welke betonvloer is het meest op jouw maat gesneden? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
1. Massieve betonvloeren
2. Gietvloeren met betonlook
Conclusie: welke soort betonvloer kiezen?

 

 

Wat is het verschil tussen massieve betonvloer en beton gietvloer?

Wil je graag een betonnen vloer laten plaatsen? Dan kan je kiezen tussen een massieve betonvloer of een gietvloer met betonlook. Het verschil tussen beide opties in een notendop:

 • Massieve betonvloeren (binnen en buiten): deze vloeren bestaan uit een massieve betonlaag. Een chape of drukvloer is daardoor niet nodig. Een massieve betonvloer binnen moet min. 7 cm dik zijn. Bij een buitentoepassing gaat het om min. 15 cm. Gepolierde beton vloeren komen het vaakst voor, maar je kan ook kiezen voor printbeton, een uitgewassen betonvloer of een geborstelde betonvloer. Lees meer over massieve betonvloeren.
 • Gietvloeren met betonlook (vooral binnen): dit zijn naadloze vloeren die niet uit een massieve betonlaag bestaan, maar wel de look & feel van beton hebben. Zulke gietvloeren zijn ook veel dunner dan een massieve betonvloer (1 à 8 mm). Je kan kiezen voor een gietvloer met betonlook op basis van cement (woonbeton of pleisterwerk) of zonder cement (bv. kunstharsvloeren).
  Lees meer over gietvloeren met betonlook.

soorten betonvloeren

 

1. Massieve betonvloeren

Zoek je naar een betonnen vloer voor je nieuwbouw? Of gaat het om een renovatie en heb je voldoende opbouwhoogte ter beschikking? Dan kan je kiezen voor een massieve betonvloer. Enkele eigenschappen van zo’n massieve betonlaag op een rij:

 • Kan zowel buiten als binnen: je kan kiezen voor een massieve vloer in beton als oprit of terras, maar ook binnen kan je zo’n betonnen vloer laten plaatsen.
 • Minimale dikte van 7 cm (binnen) à 15 cm (buiten): een massieve betonvloer binnen moet min. 7 cm dik zijn. Gaat het om een massieve betonvloer buiten? Dan heb je een minimale dikte van 15 cm nodig.
 • Mogelijk met vloerverwarming: je kan een massieve betonvloer zeker combineren met vloerverwarming. Daarvoor heb je wel een minimale dikte van 10 cm nodig. Die dikte kan zelfs gaan tot 18 cm. In dat geval heb je wel 2 wapeningsnetten nodig voor een betonnen vloer die voldoende stevig is.
 • Nood aan bescherming tegen vocht en vuil: een massieve betonvloer buiten laat je best behandelen met een transparant impregneermiddel. Laat je zo’n betonnen vloer plaatsen in de badkamer, de keuken of het toilet? Dan laat je best een coating aanbrengen. Zo is je vloer beschermd tegen vocht, vet en vuil.

 

Voor- en nadelen massieve betonvloer

 • Naadloze vloerafwerking
 • Strakke en tijdloze uitstraling
 • Mogelijk in verschillende kleuren, afwerkingen, …
 • Geen chapewerken nodig
 • Erg onderhoudsvriendelijk
 • nooit 100% vlak (belang van ervaren plaatser)
 • Kans op scheurtjes (belang van goede wapening, uitzetvoegen en voldoende dikte)

 

Een massieve betonvloer is een goede keuze als…

 • het gaat om een nieuwbouw of een grondige verbouwing.
 • je voldoende opbouwhoogte hebt.
 • je wil gaan voor een goedkopere vloer in vergelijking met andere vloerafwerkingen.
 • je houdt van die ruwere, industriële look.
 • je ermee kan leven dat vlekken kunnen voorkomen (tenzij je je betonvloer laat coaten).

 

 

Soorten massieve betonvloeren

Een professionele plaatser zal je massieve betonvloer gieten met de juiste dikte en wapening. Daarna kan je je betonnen vloer laten afwerken volgens jouw voorkeur. Je kan kiezen voor:

 

gepolierde betonvloer voorbeeld 1) Gepolierde betonvloer (polybeton)

Dit is de meest voorkomende massieve beton vloer. Bij een gepolierde betonvloer maakt een vakman de toplaag glad en egaal met een vlindermachine. Daarom staan gepolierde betonvloeren ook bekend als gevlinderde betonvloeren.

Je kan ook kleine voegen in de polybetonvloer laten slijpen. Zo voorkom je mogelijke scheurvorming én creëer je een look van grote betontegels. Deze voegen zijn dus zowel functioneel als esthetisch.

Lees meer over gepolierde betonvloeren.

 

printbeton vloer voorbeeld 2) Printbeton vloer

Je kan bij een massieve betonvloer ook kiezen voor printbeton. Zo’n betonnen vloer heeft de look van andere materialen als natuursteen, kasseien, klinkers of zelfs hout. Printbeton is bovendien goedkoper dan de materialen die het imiteert.

Printbeton komt het vaakst voor bij buitentoepassingen als terrassen, tuinpaden of afwerkingen rond zwembaden. Zo’n betonnen vloer is namelijk onkruid- en mosvrij en vuilafstotend.

Lees meer over vloeren in printbeton.

 

uitgewassen betonvloer voorbeeld 3) Uitgewassen betonvloer

Een uitgewassen betonvloer komt het vaakst voor als oprit of terras, maar ook op openbare parkings, pleinen, … Het is dus belangrijk dat zo’n betonvloer voldoende dik is (15 à 25 cm).

Vanwaar die buitentoepassingen? Uitgewassen beton heeft een licht reliëf en is dus erg slipvast. Een vakman verwijdert namelijk de toplaag met een hogedrukreiniger. Zo komen de steentjes in het beton (bv. grind) bloot te liggen. Enige nadeel: zo’n betonnen vloer vangt sneller vuil.

Lees meer over uitgewassen betonvloeren.

 

geborstelde betonvloer voorbeeld 4) Geborstelde betonvloer

Ook een geborstelde betonvloer heeft een ruwere structuur met een sterke antislip-werking. Bij dit soort beton vloer strijkt een vakman met een borstel over de verse betonlaag. Zo ontstaan er fijne groeven in het oppervlak van de betonnen vloer.

Ook een geborstelde betonvloer komt dus vooral voor als (hellende) oprit of parking, terras, binnenkoer, … Net als uitgewassen beton vangt geborsteld beton wel sneller vuil en komt mosvorming vaker voor.

Lees meer over geborstelde betonvloeren.

 

 

Prijs massieve betonvloer

De prijs van een massieve betonvloer hangt vooral af van de oppervlakte, de dikte, de moeilijkheidsgraad van de werken en de afwerking. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type massieve betonvloerPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gepolierde betonvloer€ 40 à 70
Printbeton vloer€ 50 à 80
Uitgewassen betonvloer€ 40 à 60
Geborstelde betonvloer€ 50 à 140

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. Het kostenplaatje van een massieve beton vloer kan ook verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook mogelijke uitvoeringen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


2. Gietvloeren met betonlook

Heb je slechts een beperkte opbouwhoogte ter beschikking voor je betonvloer? Dan kies je in plaats van een massieve betonvloer beter voor een gietvloer met een betonlook. Die zijn namelijk een pak dunner. Enkele eigenschappen van zulke gietvloeren op een rij:

 • Vooral voor binnentoepassingen: pleisterwerk met een betonlook en een PU-vloer kan je eventueel ook buiten laten plaatsen (bv. als terras), maar de meeste gietvloeren met een betonlook komen vooral binnen voor.
 • Minimale dikte van 1 à 4 mm: betonlook pleisterwerk kan je al laten plaatsen met een dikte vanaf 1 mm. Een PU-vloer met betonlook of een cementgebonden gietvloer moeten min. 3 en 4 mm dik zijn.
 • Mogelijk met vloerverwarming: net als massieve betonvloeren kan je ook beton gietvloeren combineren met vloerverwarming (afhankelijk van de samenstelling).
 • Op elke ondergrond: je kan een gietvloer met betonlook op nagenoeg elk type ondergrond laten plaatsen, op voorwaarde dat die vlak, droog en vormvast is.
 • Nood aan bescherming tegen vocht en vuil: wil je je gietvloer met betonlook beschermen tegen vocht, vet en vuil? Dan is een speciale, waterdichte coating nodig als afwerking. Op die manier is zo’n gietvloer ook perfect mogelijk in vochtige ruimtes als de badkamer, het toilet, …
 • Ook wanden, trappen, …: kies je voor pleisterwerk met een betonlook zoals beton cire, mortex, …? Dan kan je niet alleen je vloer, maar ook wanden, trappen, aanrechten, … laten bekleden met dit materiaal.

 

Voor- en nadelen gietvloeren met betonlook

 • Zeer dunne afwerkingslaag
 • Naadloos en onderhoudsvriendelijk
 • Sterk en slijtvast
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren en glansgraden
 • Arbeidsintensieve plaatsing
 • Pas beloopbaar na 1 week à 1,5 week
 • Iets duurder dan massieve betonvloer

 

Een beton gietvloer is een goede keuze als…

 • het gaat om een kleine(re) renovatie zonder het uitbreken van je bestaande vloer (op voorwaarde dat hij goed vast ligt).
 • je slechts een beperkte opbouwhoogte hebt.
 • je een perfect egaal resultaat wil bereiken.
 • je een vloer wil met een betere vlekbestendigheid en krasvastheid.

 

 

Soorten gietvloeren met betonlook

Er bestaan verschillende soorten beton gietvloeren, elk met hun eigen specifieke samenstelling en eigenschappen. We zetten ze kort op een rij:

 

cementgebonden gietvloer voorbeeld 1) Cementgebonden gietvloer (woonbeton)

Deze beton gietvloer staat ook bekend als woonbeton. Het gaat om een vloerafwerking op basis van cement, toeslagstoffen en bindmiddelen. Een vakman plaatst deze beton vloer in 1 keer en werkt die dan af met een beschermende coating (glanzend of mat).

Je kan een cementgebonden gietvloer laten plaatsen met een dikte vanaf 4 mm. Let op: technisch gezien gaat het niet om een echte gietvloer, omdat hij niet volledig zelfnivellerend is.

Lees meer over cementgebonden gietvloeren.

 

betoncire voorbeeld 2) Betonstuc (beton cire, mortex, …)

Betonstuc staat ook bekend als beton cire, mortex, microtopping, … Het zijn allemaal vormen van pleisterwerk met een betonlook op basis van cement en hars. De samenstelling en dikte verschillen licht van elkaar, afhankelijk van de producent.

Deze afwerkingslagen met een betonlook kan je laten plaatsen met een dikte vanaf 1 mm. Naast vloeren kan je er ook wanden, trappen, plafonds, keukenbladen, … mee bekleden.

Lees meer over betonstuc.

 

polyurethaanvloer voorbeeld 3) PU-vloer met betonlook

Je kan ook kiezen voor een gietvloer met een betonlook die geen cement bevat, maar enkel kunsthars (polyurethaan) en toeslagstoffen. Let op: een getraind oog kan zien dat het niet om echt beton gaat. Met een PU-vloer combineer je de voordelen van kunststof (elastisch, scheurvast, vloeistofdicht,  geluiddempend, …) met de look van beton.

Je kan een PU-vloer met betonlook laten plaatsen met een dikte vanaf 3 mm. Het gieten van zo’n kunststof vloer met betonlook neemt wel de nodige tijd in beslag (4 à 5 dagen).

 

 

Prijs gietvloeren met betonlook

De prijs van een gietvloer met betonlook hangt vooral af van de oppervlakte, de staat van de ondergrond (eventuele scheuren of barsten), de gekozen uitvoering (kleur, structuur, glans), …

Let op: bij een massieve betonvloer is een druk- en vormvaste ondergrond niet nodig, maar bij een beton gietvloer wel. De kans bestaat dus dat het egaliseren van je bestaande vloer, het plaatsen van chape … nodig is. Met die kosten moet je ook rekening houden.

Gemiddeld mag je voor een beton gietvloer rekenen op de volgende richtprijzen:

Type gietvloer met betonlookPrijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Cementgebonden gietvloer€ 75 à 120
Betonstuc (beton cire, mortex, ...)€ 80 à 155
PU-vloer€ 80 à 120

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. Het kostenplaatje van een beton gietvloer kan ook verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook mogelijke uitvoeringen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 plaatsers actief in je buurt via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: welke soort betonvloer kiezen?

Er bestaan verschillende soorten beton vloeren. Maar welke betonnen vloer is nu het meest geschikt voor jouw project? Dat hangt in grote mate af van:

 • Toepassing: wil je een beton vloer buiten laten plaatsen als oprit of terras? Dan ga je best voor een massieve betonvloer. Kies bijvoorbeeld voor uitgewassen of geborsteld beton met een grote antislip-werking. Een massieve betonvloer binnen laat je best polieren. Ook een beton gietvloer is ideaal voor binnentoepassingen zoals in de woonkamer, badkamer, … Buiten wordt het minder toegepast.
 • Beschikbare opbouwhoogte: bij een nieuwbouwwoning heb je wellicht voldoende opbouwhoogte voor een massieve betonvloer binnen (min. 7 cm) of buiten (min. 15 cm). Gaat het om een kleine vloerrenovatie, waarbij je bestaande vloer bijvoorbeeld blijft liggen? Dan is de kans op voldoende opbouwhoogte al veel kleiner. In dat geval is een beton gietvloer (1 à 8 mm) de oplossing bij uitstek.
 • Betonlook of niet: hou je van die typische industriële betonlook en is een massieve betonvloer niet mogelijk? Dan kies je best voor een cementgebonden gietvloer of pleisterwerk met een betonlook. Die bevatten cement en zijn daardoor niet te onderscheiden van een massieve betonnen vloer. Bij een PU-vloer zie je dan weer wel dat het niet om echt beton gaat, maar je geniet wel van de voordelen van kunststof (scheurvrij, geluiddempend, …).
 • Persoonlijke wensen: zowel massieve betonnen vloeren als beton gietvloeren kan je verkrijgen in verschillende kleuren, structuren en glansgraden. Kortom, je kan elke soort vloer in beton laten afwerken volgens jouw persoonlijke wensen. Spreek erover met een professionele plaatser van betonvloeren.

 

Laat je adviseren door gespecialiseerde plaatsers

Gespecialiseerde plaatsers kunnen je uitgebreid informeren over de mogelijkheden voor jouw betonvloer. Bovendien verschillen de mogelijke afwerkingen van vakman tot vakman. Wil je dus gericht en vlot voorstellen, adviezen, uitvoertermijnen en natuurlijk ook prijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 plaatsers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

TIP: wil je zeker zijn van een geschikte vakman? Dan weet je best op voorhand of je kiest voor een massieve betonvloer of een beton gietvloer. Bij beide opties zijn het namelijk andere specialisten die je betonnen vloer plaatsen.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten