Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gepolierdebeton.be Info, inspiratie & prijs advies over alle soorten betonvloeren.
Vergelijk 100+ gietvloer en betonvloer experten online!
header image
Gepolierdebeton.be

Vloerverwarming plaatsen onder een betonvloer

Vloerverwarming als energiezuinige en onzichtbare verwarmingsmethode. Een betonvloer als naadloze en strakke vloerbekleding. Geen wonder dat zowel vloerverwarming als betonvloeren steeds populairder worden. Maar kunnen ze ook samen gebruikt worden? Het antwoord is een duidelijke ‘ja’, mits je rekening houdt met enkele aandachtspunten…

 

 

vloerverwarming en betonvloer Waarmee rekening houden?

Een betonvloer is gevoelig en zet makkelijk uit. Dat verhoogt het risico op scheurvorming. Wanneer je kiest voor een betonvloer in combinatie met vloerverwarming moet je dan ook rekening houden met enkele factoren.

Zo zullen er uitzetvoegen voorzien moeten worden en zal er voldoende vloeropbouw moeten zijn. Verder is ook de opstart van de de vloerverwarming belangrijk. We geven een overzicht:

 

 

 

1. Uitzetvoegen rond de thermische onderbrekingen

Om scheurvorming te voorkomen moeten uitzetvoegen voorzien worden op de juiste plaats. Zo kan het beton werken zonder dat het wordt tegengehouden. Ook bij vloerverwarming moet rekening gehouden worden met de verschillende verwarmingskringen en hun uitzetting.

De plaatser van de betonvloer zal in samenwerking met de installateur van vloerverwarming bepalen waar de thermische onderbrekingen en uitzetvoegen moeten komen.

 

betonvloer en uitzetvoegen

 

2. Vereiste vloeropbouw

Om scheurvorming te voorkomen wordt voor de betonvloer een minimale dikte van 10cm aangeraden. De diktes van betonvloeren met vloerverwarming kunnen zelfs oplopen tot 18cm afhankelijk van de vrije opbouwhoogte. De opbouw van een betonvloer met vloerverwarming ziet er als volgt uit:

 1. Grond of bestaande vloerplaat/funderingsplaat
 2. Afvoeren, waterleidingen en elektriciteit
 3. Uitvullaag
 4. Isolatie
 5. Vloerverwarming
 6. Betonvloer

 

Beginnend vanaf de grond of bestaande vloerplaat of funderingsplaat worden eerst alle afvoeren, waterleidingen en elektriciteit geplaatst. Daarop wordt een uitvullaag in stabilisé van zo’ 5cm voorzien. Deze maakt de vloer recht en werkt leidingen weg. In deze stap wordt ook een PE-folie van 0,2mm geplaatst.

Een volgende stap is het aanbrengen van de isolatie. Dat kan zowel in de vorm van spuitisolatie als vaste platen. Voor de isolatie is een minimale dikte van 10cm aangeraden. Zeker bij vloerverwarming is vloerisolatie belangrijk om te voorkomen dat geproduceerde warmte, en dus ook geld, verloren gaat.

 

Op de isolatie wordt de vloerverwarming geplaatst, op een mat of noppen. De afstand tussen de leidingen van de vloerverwarming is daarbij afhankelijk van de oppervlakte van de vloer en het type verwarmingsketel. Interesse om vloerverwarming te laten plaatsen? Uitgebreide info over vloerverwarming en offertes op maat aanvragen kan via centraleverwarmingcv.be/vloerverwarming.

Rechtstreeks op de vloerverwarming wordt uiteindelijk het beton gegoten met een minimum dikte van 12 à 15cm. Doordat vloerverwarming rechtstreeks in het beton zit is er een goede warmtegeleiding. Nadat het beton voldoende gedroogd is, worden de uitzetvoegen geslepen.

 

Welke vloeropbouw is het goedkoopst?

Het grote voordeel van een betonvloer is dat er, in tegenstelling tot bij een traditionele vloeropbouw, geen funderingsplaat of chape voorzien moet worden. De kostprijs van gepolierd beton ligt hierdoor beduidend lager dan een traditionele tegelvloer of gietvloer. Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertedienst.

 

3. Opstarten van de vloerverwarming bij betonvloer

Ook het tijdstip en de manier waarop de verwarming wordt opgestart zal een invloed hebben op je betonvloer. Nadat de vloer gegoten is laat je hem best enkele weken uitdrogen zonder de verwarming op te starten.

Na 3 à 4 weken kan je de vloerverwarming opstarten op een laag niveau zodat het beton langzaam kan uitdrogen en uitharden. Starten doe je best met een watertemperatuur van 25°C. Daarna is een stijging van 1°C per 24u aan geraden.

 

installatie vloerverwarming met betonvloer

 

Kostprijs betonvloer met vloerverwarming

Vloerverwarming en betonvloeren worden steeds afzonderlijk geplaatst door gespecialiseerde vakmannen. Prijzen kan je dan ook best afzonderlijk vergelijken:

 

Vloerverwarming prijzen

Richtprijs: ± €40 à €50 per m²

Factoren van invloed: systeem van aanleggen, vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming, oppervlakte, gewenste afwerking van de vloer, moeilijkheidsgraad (soort ondervloer en bereikbaarheid).

 

Betonvloer prijzen

Richtprijs gegoten betonvloer: ± €70 à €150 per m² (excl. btw; incl. plaatsing).

Factoren van invloed: gekozen uitvoering, oppervlakte en structuur van de ruimte, gewenste kleur, al dan niet toevoegen van een beschermlaag, gewenste niveauverschillen. Prijzen op maat kan je hier aanvragen.

 

 

Waarom kiezen voor een betonvloer met vloerverwarming?

Een betonvloer in combinatie met vloerverwarming biedt enkele interessante voordelen:

 • Comfortgevoel: Vloerverwarming zorgt voor een geleidelijke en gelijkmatige verwarming van de ruimte waardoor de temperatuur overal dezelfde is. Bovendien komt de warmte via de vloer. Dat betekent warme voeten ten allen tijde!
 • Lager energieverbruik: In vergelijking met andere manieren van verwarmen is vloerverwarming zuiniger, en dat is voordelig voor je energiefactuur.
 • Strakke, tijdloze look: Met een betonvloer kies je voor een strakke én tijdloze vloerbedekking. Het industriële karakter valt bovendien bij velen in goede smaak.
 • Luchtkwaliteit: Er zijn slechts minimale luchtverplaatsingen doordat het louter stralingswarmte afgeeft. Dat betekent minder opvliegend en ronddwarrelend stof, wat beter is voor de gezondheid.
 • Minimum aan plaatsverlies: Als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, heb je geen andere verwarmingstoestellen nodig.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van een gepolierde betonvloer.

 

betonvloer met vloerverwarming

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele betonvloer experten