Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonvloer met vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder als energiezuinige en onzichtbare verwarmingsmethode. Maar kan je vloerverwarming ook combineren met een betonnen afwerkingsvloer? Het antwoord is ja, mits je rekening houdt met enkele aandachtspunten. Welke dat zijn, hoeveel een betonvloer met vloerverwarming kost, wat de voordelen zijn van een betonvloer in combinatie met vloerverwarming… ontdek je hier.

Ga snel naar:
Waarom betonvloer combineren met vloerverwarming?
Betonvloer en vloerverwarming: waarop letten?
Prijs betonvloer met vloerverwarming
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Kan je vloerverwarming onder een betonvloer plaatsen?

Het is zeker mogelijk om onder een betonnen afwerkingsvloer vloerverwarming te plaatsen. Je hebt hiervoor wel voldoende opbouwhoogte nodig. Daarom wordt een betonvloer met vloerverwarming vooral aangeraden voor nieuwbouwwoningen of bij grondige renovaties wanneer de volledige vloer wordt uitgebroken.

Interesse in een betonvloer met vloerverwarming? Laat je dan informeren en adviseren door een ervaren verwarmingsspecialist. Hij bekijkt de mogelijkheden voor jouw woning en stelt je de meest geschikte oplossing voor. Kom in contact met experts in jouw buurt.

betonvloer met vloerverwarming

 

Waarom kiezen voor een betonvloer met vloerverwarming?

Een betonvloer in combinatie met vloerverwarming biedt enkele interessante voordelen:

  • Comfort: vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling waardoor de temperatuur overal in de ruimte dezelfde is.
  • Lager energieverbruik: in vergelijking met andere manieren van verwarmen is vloerverwarming zuiniger, en dat is voordelig voor je energiefactuur.
  • Strakke, tijdloze look: met een betonvloer kies je voor een strakke én tijdloze vloerbedekking. Het industriële karakter valt bij velen in de smaak.
  • Betere luchtkwaliteit: er zijn slechts minimale luchtverplaatsingen doordat vloerverwarming louter stralingswarmte afgeeft. Dat betekent minder opvliegend en ronddwarrelend stof, wat beter is voor de gezondheid.
  • Minimum aan plaatsverlies: als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, heb je geen andere verwarmingstoestellen nodig.

Ook genieten van vloerverwarming onder je betonvloer? Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met verwarmingsspecialisten in jouw regio. Ontvang prijzen en advies op maat.

 

Betonvloer en vloerverwarming: waarop letten?

Wanneer je kiest voor een betonvloer in combinatie met vloerverwarming, dan moet je rekening houden met enkele factoren. Een overzicht:

 

1. Vereiste vloeropbouw

Om scheurvorming te voorkomen, wordt voor de betonvloer een minimale dikte van 10 cm aangeraden. De dikte van betonvloeren met vloerverwarming kan zelfs oplopen tot 18 cm, afhankelijk van de vrije opbouwhoogte. De opbouw van een betonvloer met vloerverwarming ziet er als volgt uit:

  1. Grond of bestaande vloerplaat / funderingsplaat: de onderste laag is de vloer- of funderingsplaat. Dit wordt ook wel de draagvloer of constructievloer genoemd.
  2. Afvoeren, waterleidingen en elektriciteit: op de vloerplaat worden alle afvoeren, water- en elektriciteitsleidingen geplaatst.
  3. Uitvullaag: vervolgens wordt een uitvullaag in stabilisé van zo’n 5 cm voorzien. Deze maakt de vloer recht en werkt de leidingen weg. In deze stap wordt ook een PE-folie van 0,2 mm geplaatst.
  4. Isolatie: een volgende stap is het aanbrengen van de isolatie. Dat kan zowel in de vorm van spuitisolatie als vaste platen. Voor de isolatie is een minimale dikte van 10 cm aangeraden. Zeker bij vloerverwarming is vloerisolatie belangrijk om te voorkomen dat de geproduceerde warmte langs onder verloren gaat.
  5. Vloerverwarming: op de isolatie wordt de vloerverwarming geplaatst, op een mat of noppen. De afstand tussen de leidingen van de vloerverwarming is daarbij afhankelijk van de oppervlakte van de vloer en het type verwarmingsketel.
  6. Betonvloer: rechtstreeks op de vloerverwarming wordt uiteindelijk de betonnen afwerkingsvloer gegoten met een minimum dikte van 12 à 15cm. Doordat vloerverwarming rechtstreeks in het beton zit, is er een goede warmtegeleiding. Nadat het beton voldoende gedroogd is, worden de uitzetvoegen geslepen.

 

2. Uitzetvoegen rond de thermische onderbrekingen

Om scheurvorming te voorkomen, moeten uitzetvoegen voorzien worden op de juiste plaats. Zo kan het beton werken zonder dat het wordt tegengehouden. Ook bij vloerverwarming moet rekening gehouden worden met de verschillende verwarmingskringen en hun uitzetting. De plaatser van de betonvloer zal in samenwerking met de installateur van vloerverwarming bepalen waar de thermische onderbrekingen en uitzetvoegen moeten komen.

 

3. Vloerverwarming opstarten bij betonvloer

Ook het tijdstip en de manier waarop de verwarming wordt opgestart, zal een invloed hebben op je betonvloer. Nadat de vloer gegoten is, laat je hem best enkele weken uitdrogen zonder de verwarming op te starten. Na 3 à 4 weken kan je de vloerverwarming opstarten op een laag niveau zodat het beton langzaam kan uitdrogen en uitharden. Starten doe je best met een watertemperatuur van 25°C. Daarna is een stijging van 1°C per 24u aan geraden.

 

Lees onder de foto meer over de kosten van en veelgestelde vragen over betonvloer met vloerverwarming.

betonvloer en vloerverwarming

 

Prijs betonvloer met vloerverwarming

Vloerverwarming en betonvloeren worden steeds afzonderlijk geplaatst door gespecialiseerde vakmannen. Prijzen kan je dan ook best afzonderlijk vergelijken. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen:

 

Kostprijs vloerverwarming

Vloerverwarming kost gemiddeld € 30 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De prijzen voor vloerverwarming hangen af van verschillende factoren: het systeem van aanleggen, vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming, oppervlakte, moeilijkheidsgraad (soort ondervloer en bereikbaarheid)…

Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor vloerverwarming? Start hier je aanvraag.

 

Prijs betonvloer

Een betonvloer kost gemiddeld € 70 – 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De factoren die de prijs van een betonvloer beïnvloeden zijn o.a. de gekozen uitvoering, oppervlakte en structuur, gewenste kleur, eventuele beschermlaag, gewenste niveauverschillen…

Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor een betonvloer? Start hier je aanvraag.

 

FAQ over betonvloeren met vloerverwarming

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de combinatie van vloerverwarming met een betonnen afwerkingsvloer. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een specialist in jouw buurt.



  • Welk type vloerverwarming is het meest geschikt voor een betonvloer?
    Elk type vloerverwarming is geschikt voor onder een betonvloer. Welke vloerverwarming je kiest (warm water, elektrisch of infrarood), zal dus vooral afhangen van jouw voorkeuren, budget en de mogelijkheden in jouw woning.


  • Hoe dik moet de betonvloer zijn voor vloerverwarming?
    Een betonnen afwerkingsvloer moet minstens 10 cm dik zijn om scheurvorming te voorkomen. Combineer je je betonvloer met vloerverwarming, dan is een dikte van 12 à 15 cm aangeraden.


  • Kan ik vloerverwarming leggen in een bestaande betonvloer?
    Je kan bovenop een bestaande betonvloer vloerverwarming leggen. Dit doe je door over de huidige vloer een nieuwe laag isolatie te leggen, een wapeningsnet, de warmteleidingen en betoncement of gips om de vloer af te werken. Daarbovenop kan je dan een nieuwe afwerkingsvloer leggen.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een betonvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele betonvloer experten