Gepolierde beton

Betonvloer plaatsen?
Vraag hier online offertes aan.

Vloerverwarming plaatsen onder een betonvloer

Aangezien vloerverwarming een energiezuinige en onzichtbare verwarmingsmethode is spreekt het voor zich dat heel wat mensen zich afvragen of dit type van centrale verwarming gebruikt kan worden in combinatie met een betonvloer. Het antwoord is een duidelijke JA, mits je rekening houdt met enkele aandachtspunten…

 

verwarming en gepolierde beton

Combinatie betonvloer – vloerverwarming

Een betonvloer is gevoelig aan scheurvorming. Door voldoende dikte te nemen, uitzettingsvoegen te voorzien en de voorgeschreven samenstelling nauwkeurig op te volgen is men in staat om vloerverwarming te plaatsen onder een betonvloer. De uitzettingsvoegen worden geplaatst rond de thermische onderbreking zodat het beton kan werken zonder tegengehouden te worden.

 

Thermische onderbrekingen

Bij het uitrekenen van de verwarming zullen verschillende vloervelden gemaakt worden. De betonvloerplaatser moet in samenwerking met de plaatser van de centrale verwarming nagaan waar deze thermische onderbrekingen zullen komen. Hier moeten later de zaagsnedes voorzien worden zodat het beton kan werken bij de opwarming en afkoeling van de verschillende compartimenten.

De sleuven die in de betonvloer gezaagd worden hebben een diepte van 1/4de tot 1/3de van de betonnen plaat. De dikte is nauwelijks enkele milimeters waardoor deze zaagsnedes totaal niet storend overkomen. Probeer in geen geval de zaagsnedes te beperken om een naadloze uitstraling te behouden. Na enkele jaren krijg je gegarandeerd te maken met scheuren.

 

Dikte van de betonplaat

Om scheurvorming te voorkomen wordt een minimale dikte van 10 centimeter aangeraden. Zo is er voldoende massa en kan het beton gewapend worden met twee betonnetten. Diktes van betonvloeren met vloerverwarming kunnen oplopen tot 18 centimeter afhankelijk van de gewenste ophoging.

 

Soorten vloerverwarming onder betonvloer

In principe zijn er twee soorten vloerverwarming. Enerzijds is er hydro vloerverwarming. Daarbij loopt een buizencircuit onder vloer waardoor warm water stroomt. Hydrovloerverwarming kan op verschillende manieren ingewerkt worden in de vloer.

Kies je voor vloerverwarming met een nat systeem, dan worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst. Bij vloerverwarming volgens het droog systeem liggen de de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. Het is ook mogelijk om de vloerverwarming te verwerken in een bestaande vloer. Dat gebeurt dan door middel van frezen. In de bestaande chape freest men dan sleuven waarin de verwarmingsleidingen komen.

Naast hydro vloerverwarming is er ook elektrische vloerverwarming. Dat systeem wordt vaak gebruikt als bijverwarming voor ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden. Elektrische vloerverwarming is er in drie uitvoeringen. Zo kan je kiezen voor elektrische matten, elektrische kabels of elektrische foliesystemen.

Uitgebreide info over vloerverwarming (plaatsing, eigenschappen, prijs, mogelijkheden, …) vind je op centraleverwarmingcv.be/vloerverwarming.

 

Opstarten van de vloerverwarming bij betonvloer

Ook het tijdstip en de manier waarop de verwarming wordt opgestart zal een invloed hebben op je betonnen vloer. Nadat de vloer gegoten is laat je hem best enkele weken uitdrogen zonder de verwarming op te starten. Na drie weken kan je de vloerverwarming opstarten op een laag niveau zodat het beton langzaam kan uitdrogen en uitharden. Het kan ook zijn dat de thermostaat van je centrale verwarming uitgerust is met een droogprogramma. Let wel op hoe dit systeem in zijn werk gaat. Er bestaan droogprogramma’s die ook bijzonder warm worden en bestemd zijn om de chape uit te drogen.

 

Vloerverwarming betonvloer