Betonvloer schilderen
Het schilderen van een betonvloer biedt zowel esthetische – als praktische voordelen. Een geschilderde betonnen vloer ziet er netjes uit en is makkelijker te reinigen dan een kale betonnen vloer. Een betonvloer kun je relatief eenvoudig zelf schilderen.
Betonvloer laten plaatsen? ✓ Vraag gratis advies en prijzen aan op maat.
Betonvloer schilderen: soorten verf en kleuren
Welk soort verf je nodig hebt, hangt vooral af van de wijze waarop je de vloer gaat belasten. Wil je de betonvloer in de garage gaan schilderen, dan moet je rekening houden met een zware belasting door de autobanden. Tevens spelen oliën en vetten een rol. Er is speciale verf (garagevloerverf) in de handel die bestand is tegen de weekmakers zoals die in rubber banden zijn verwerkt. Daarnaast is deze verf erg slijtvast en geschikt voor het gebruik in omstandigheden waarbij oliën en vetten een rol spelen. Voor de overige soorten vloeren (bergruimte, balkon, terras) bestaan weer andere soorten betonverf.
Grofweg gezien kunnen we de volgende soorten betonverven onderscheiden:
– Betonverf op basis van polyurethaan-alkyd: dit is betonverf die geschikt is voor een normale belasting van de vloer.
– Betonverf op acrylbasis: Dit is een oplossingsmiddelarme watergedragen betonverf die reukarm is. Geschikt voor normale belasting.
– Betonverf op basis van epoxy: Dit is een 2 componenten verf die uiterst geschikt is voor vloeren die zwaar belast worden zoals garages en industrievloeren.
– Betonverf op basis van polyurethaan hars: ook deze verf is geschikt voor zware omstandigheden. Deze verf is vaak watergedragen (acrylbasis) en is reukarm.
De kleuren in betonverven op alkydbasis of acrylbasis zijn veelal wit, grijs of bruin. De speciale garageverven zijn meestal grijs of transparant.
Stappenplan schilderen betonvloer
Stap 1: ondergrond voorbereiden
De meeste ondergronden van beton kunnen probleemloos geschilderd worden. Voor alle soorten verf geldt in principe hetzelfde. De ondergrond moet stofdroog en vetvrij zijn. Oude verflagen dienen indien mogelijk ook verwijderd te worden. In het geval van betonverf is het in de meeste gevallen het beste om de ondervloer te schuren met een speciale schuurmachine. Zo kun je een oude laag betonverf het beste verwijderen. Is de vloer niet geverfd dat volstaat het meestal om deze goed te reinigen met een speciaal product. Het stofzuigen van de vloer voordat de primer- of verflaag aangebracht wordt, is altijd aan te raden.
Stap 2: primer aanbrengen
Het hangt van het soort verf af of je een primer moet aanbrengen. In het geval van een garagevloer zal dat meestal wel het geval zijn. De primerlaag zorgt ervoor dat de vloercoating goed kan hechten aan de ondergrond. Bij minder sterk belaste vloeren is niet altijd een primerlaag nodig. De primer wordt meestal met een blokkwast aangebracht eventueel in combinatie met een verfroller.
Stap 3: uiteindelijke verflaag aanbrengen
Nadat de vloer voldoende is schoongemaakt (vetvrij en stofvrij) en voorzien is van een primerlaag, kan de uiteindelijke verflaag aangebracht worden. Dit gebeurt meestal in twee lagen met behulp van een kwast en een verfroller. De droogtijd tussen de lagen door is afhankelijk van het type verf en de omgevingstemperatuur. Let erop dat sommige soorten verf (of primer), die uit twee componenten bestaan, binnen een bepaalde tijd verwerkt moet worden. Je kunt dan niet tussendoor even wat anders gaan doen om later verder te gaan. Plan dus dus je tijd goed in.
Nieuwe betonvloer verven
Indien je een vers gestorte betonvloer wil verven, wees er dan zeker van dat de vloer voldoende droog is. Een betonvloer van 7 centimeter dik heeft zeker 7 weken nodig om goed te drogen. Je kunt dit overigens testen door op de vloer een stuk doorzichtig plastic (van één vierkante meter) luchtdicht aan te brengen, bijvoorbeeld met schilderstape of duct-tape. Wanneer je na 48 uur geen condensvorming ziet onder het plastic dan weet je zeker dat de vloer goed droog is. Nieuwe vloeren moeten in de regel geschuurd worden met korrel 40 of 80 voordat ze geverfd kunnen worden. Door dit te doen verwijder je de zandcementsluier die na het gieten van de vloer ontstaat.
Betonverf: uitdrogingstijd
In de meeste gevallen is de vloer na 12 uur al stofdroog maar het kan wel zeven dagen duren voordat de vloer volledig belast mag worden. Dan pas zijn de componenten in de vloer volledig uitgehard en is de vloer kras- en stootbestendig.