Betonvloer gieten
Het gieten van een betonvloer is een klus waar sommige doe-het-zelvers tegenop zien. Toch is het goed te doen mits je de juiste voorbereidingen treft. Welke dat zijn en waar je verder op moet letten bij het gieten van een betonvloer, lees je in dit artikel.
Een betonvloer laten gieten door een vakman? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.
Met beton kun je alle kanten op. Het is geschikt om vloerverwarming in toe te passen, het kan waterdicht gestort worden, is ontzettend sterk en gaat geluidsoverlast tegen. Allemaal voordelen die je niet hebt bij een houten vloer. In de handel zijn zeer goede betonmortels te koop (van Knauf of Beamix) die zich uitstekend laten verwerken, mits je de aanwijzingen op de verpakking goed volgt.
Wat heb je nodig?
* Plastic folie
* Wapeningsmateriaal
* Betonspecie / speciekuip
* Betonmixer of betonmolen (eventueel te huur bij een bouwmarkt)
* Reilat / waterpas
* Betonschop / hark
Aandachtspunten
Beton is een zwaar materiaal. Het spreekt voor zich dat de ondergrond stevig genoeg moet zijn om het gewicht van een betonnen vloer te kunnen dragen. Mocht je hieraan twijfelen, vraag dan om advies bij een bouwkundige. Er zijn ook lichtgewicht betonmortels in de handel. Met behulp van Lewisplaten (zwaluwstaartplaten) kun je relatief lichte vloeren maken met een geringe vloerdikte van minimaal 30 millimeter.
Giet geen beton bij vrieskou. Het beton kan dan niet op de juiste manier uitharden en afhankelijk van het soort beton kan het zelfs beschadigen door vorst. Een temperatuur vanaf 5 graden Celsius is prima.
Voorbereiding: Ondergrond gereedmaken
Allereerst moet de ondergrond gereed gemaakt worden. Indien deze beschadigd is, moeten de beschadigde delen worden weggehaald. Eventueel kun je gebruik maken van vulzand om een stabiele ondergrond voor het beton te creëren. Het gebruik van harde isolatieplaten is ook mogelijk. Over de gehele ondergrond plaats je vervolgens een laag plasticfolie. Deze folie zorgt ervoor dat er geen vocht uit het beton in de ondergrond of aangrenzende wanden kan trekken. Het is van belang om de folie ruim genoeg te nemen zodat de muren aan de onderkant beschermd zijn tegen opspattend beton. Eventuele naden of kieren kunnen met purschuim worden opgevuld.
Wil je een beroep doen op een professional voor het gieten van je betonvloer? Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij specialisten in het plaatsen van betonnen vloeren. Klik hier voor meer info.
Wapening aanbrengen
Wat voor wapening je toepast, hangt af van het soort vloer. Mocht het om een dunne ‘lichtgewicht’ betonvloer gaan, dan zijn zwaluwstaartplaten ideaal. Let goed op de gebruiksaanwijzing van deze platen want de bevestiging op de ondergrond hangt af van het type vloer dat je wil leggen. In ieder geval moeten de platen 10 millimeter vrij van de wand komen. Mocht je gebruik maken van bouwstaalmatten als bewapening, let er dan op dat deze ‘zwevend’ in het beton komen te liggen. Ze moeten dus stabiel komen te rusten op balkjes of klosjes. Leidingen voor de vloerverwarming, elektra of afvoeren voor sanitair, kunnen tijdens deze fase ook gelegd worden.
Aanmaken en storten van het beton
Met behulp van een speciekuip en een cementmixer of betonmolen kun je het beton volgens de aanwijzingen op de verpakking aanmaken. Houd er rekening mee dat je na het aanmaken van het beton de vloer binnen een bepaalde tijd moet storten. Dit in verband met het uithardingsproces. Bij het gieten van het beton kun je gebruik maken van een hark en een betonschop. Wanneer het eenmaal is gestort, dien je het af te vlakken met een reilat. In sommige gevallen kan het nodig zijn om het beton af te dekken met een plastic folie omdat het anders te snel uitdroogt. Dit hangt af van de betonsoort, de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.
Droogtijd
Na een tot twee dagen is de vloer beloopbaar. Het beton is dan echter nog niet volledig uitgedroogd. Dit kan wel een maand duren. Mocht je er tegels op willen leggen, houdt dan de droogtijd aan die de fabrikant van de specie voorschrijft! Anders kunnen de tegels loskomen. Veel mensen gaan hier overigens de fout mee in en wijten de oorzaak van het probleem dan aan de tegellijm.
Laat je de klus liever aan een specialist over? Dat kan natuurlijk ook. Je hoeft dan geen materiaal aan te schaffen of te huren en je kunt zelf lekker achterover leunen terwijl het werk gedaan wordt.