Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Microbeton: toepassingen, prijzen, ...

Mag de afwerking van je vloer, muren, trap, terras, … net dat tikkeltje stijlvoller en luxueuzer? Dan is microbeton misschien wel jouw gedroomde materiaal. Deze stijlvolle en slijtvaste pleister met betonlook ademt pure klasse en tilt elk project naar een hoger niveau. In dit artikel ontdek je meer over de prijzen, de toepassingen, de plaatsing, … van microbeton!

Ga snel naar:
Toepassingen van microbeton
Voor- en nadelen van microbeton
Microbeton: gemiddelde prijs per m²
Hoe microbeton correct aanbrengen?
Mogelijke alternatieven voor microbeton

 

 

Wat is het verschil tussen microbeton en microcement?

‘Microbeton’ en ‘microcement’ klinken als hetzelfde product, maar dat is niet helemaal zo. Maar wat zijn dan de verschillen tussen deze 2 duurzame, waterdichte pleistermaterialen met een betonlook? Een korte vergelijking:

  • Microbeton (6 à 8 mm dik): deze afwerkingslaag is dikker, sterker en robuuster dan microcement. Het is dan ook eerder geschikt voor vloeren, trappen, werkbladen, buitengebruik, … Kortom, gaat het om een oppervlak dat je intensief gebruikt? Dan is microbeton geschikter dan microcement.
  • Microcement (1 à 3 mm dik): dit pleistermateriaal lijkt op microbeton, maar het is dunner en ook flexibeler. Daarom is microcement beter geschikt voor decoratieve afwerkingen zoals bij binnenmuren, meubels, plafonds, …

Op zoek naar een ervaren vakspecialist voor jouw project? Dan brengt Solvari je graag vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven die gespecialiseerd zijn in deze luxueuze pleistermaterialen. Ontvang nu gratis advies en prijzen op maat!

microbeton

 

Toepassingen van microbeton

Net als microcement bestaat ook microbeton uit een mix van cement, kunsthars en toeslagstoffen. Alleen is microbeton nog sterker en steviger dankzij de grotere dikte van 6 à 8 millimeter. Vanwege die grotere slijtvastheid is dit pleistermateriaal geschikt voor de volgende toepassingen:

 

1. Microbeton in de badkamer

Pleistermaterialen op basis van gips zijn niet bestand tegen een te hoge luchtvochtigheid en opspattend water. Dat is helemaal anders met microbeton. Deze pleister is na de afwerking met een coating volledig waterdicht. Zo geniet je ook zonder klassieke badkamertegels van een waterdichte afwerking van je badkamervloer en/of -wanden. Bovendien ziet zo’n betonlook pleister in de badkamer er ook prachtig uit door zijn naadloze en minimalistische look.

 

2. Microbeton als vloerbekleding

Microbeton als vloer is een erg populaire toepassing. De reden laat zich raden: door zijn grotere dikte is dit pleistermateriaal enorm sterk en slijtvast. Ideaal voor intensief gebruikte vloeren zoals in woonkamers, maar ook in bedrijven, horecazaken, … Deze naadloze vloerafwerking is ook erg onderhoudsvriendelijk en makkelijk te combineren met vloerverwarming.

 

3. Microbeton als trapbekleding

Microbeton op je trap laten aanbrengen? Dat kan perfect. In plaats van een traprenovatie met bv. overzettreden of tapijt brengt een gespecialiseerde plaatser dan dit pleistermateriaal vakkundig op je traptreden aan. Zo geef je je trap een ongeëvenaarde, moderne flair. Bovendien is het mogelijk om microbeton aan te brengen op meerdere soorten ondergrond zoals hout, beton, tegels, …

 

4. Microbeton voor buiten

Microcement is te dun om te gebruiken voor tuinpaden of terrassen. Maar door de grotere dikte, stevigheid en weerbestendigheid is microbeton wel geschikt voor dergelijke buitentoepassingen. Alleen voor een oprit is dit pleistermateriaal niet sterk genoeg om het gewicht van een wagen te dragen. Laat je dus zeker adviseren over de mogelijkheden van microbeton in jouw buitenomgeving.

 

BELANGRIJK: werk samen met een gespecialiseerde plaatser!

Heb jij interesse in microbeton voor een project in of rond je woning? Een ervaren plaatser geeft je graag uitgebreid advies over de mogelijke uitvoeringen, de plaatsing, … van dit pleistermateriaal bij jou thuis. Zo weet je meteen wat de mogelijkheden zijn en hoeveel het prijskaartje bedraagt.

Vergelijk je graag meerdere experts in microbeton? Dat kan. Via de offerteservice van Solvari ontvang je vrijblijvend offertes van 3 à 4 vakbedrijven. Start hier je aanvraag!

 

Voordelen en nadelen van microbeton

Microbeton is niet goedkoop, maar daartegenover staan heel wat grote voordelen. Daarom is deze pleister zijn prijs meer dan waard. Hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste voordelen en nadelen van dit polyvalente materiaal:

 

  • Luxueuze uitstraling: net als microcement is ook microbeton verkrijgbaar in meerdere kleuren, structuren en glansgraden. Zo bepaal je helemaal zelf de uiteindelijke uitstraling van je vloer, muur, … Maar welke uitvoering je ook kiest, het eindresultaat ziet er altijd exclusief en luxueus uit.
  • Erg sterk en slijtvast: dit materiaal is nog sterker en slijtvaster dan het dunnere microcement. Het is dan ook bestand tegen een frequent gebruik, zoals bv. bij vloeren, aanrechtbladen, trappen, …
  • Water- en krasbestendig: een vakspecialist werkt microbeton af met een waterdichte coating. Zo kan vocht niet in je vloer, wanden, … dringen. Zelfs in een douche kan je dus microbeton laten aanbrengen. Ook tegen vlekken en krassen is deze afwerkingslaag optimaal bestand.
  • Onderhoudsvriendelijk: het volstaat om microbeton af en toe te reinigen met water en een neutraal schoonmaakmiddel. Door het naadloze karakter van deze pleister kan vuil zich ook niet ophopen. Regelmatig stofzuigen is ook aangeraden, zodat zand en steentjes niet voor krassen zorgen.
  • Vele toepassingen: door de grote slijtvastheid kan je microbeton zowel binnen als buiten toepassen. En bovendien is deze pleister ook toepasbaar op meerdere soorten ondergronden. Kortom, ook voor jouw project is de kans groot dat je met microbeton kan werken.

 

  • Relatief duur: aan al de bovenstaande voordelen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Microbeton is niet de goedkoopste optie, maar je bent wel zeker van een afwerking die erg lang meegaat en niet gaat slijten na verloop van tijd.
  • Minder geschikt voor doe-het-zelven: je kan online alle benodigdheden kopen voor microbeton, maar doe-het-zelven is bij dit materiaal geen aanrader. Daarvoor is de plaatsing te arbeidsintensief en vergt het te veel expertise en ervaring.

 

Microbeton: gemiddelde prijs per m²

De kosten voor microbeton hangen vooral af van de moeilijkheidsgraad van de werken, de oppervlakte, de staat van de ondergrond, … Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 100 à 160 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kostprijs kan ook verschillen van vakbedrijf tot vakbedrijf.

Meerdere vakbedrijven vergelijken? Goed idee, zo krijg je naast de prijzen ook een goed zicht op de mogelijkheden van dit materiaal voor jouw project. Kom nu in contact met meerdere experts!

 

microbeton badkamer

 

Hoe microbeton correct aanbrengen?

Online vind je soms pakketten met alle materialen voor microbeton terug. Toch laat je je beter niet verleiden om zelf de mouwen op te stropen. De werkwijze voor de plaatsing van microbeton is arbeidsintensief en behoorlijk complex. Voor een optimaal eindresultaat schakel je daarom best een gespecialiseerde expert in. Die gaat als volgt te werk:

 

  1. Ondergrond voorbereiden

    De ondergrond moet eerst en vooral volledig vet- en stofvrij zijn. Een expert start de werken dus met een grondige reiniging van het oppervlak dat hij moet bepleisteren. Indien nodig moet hij de ondergrond ook nog egaliseren.

  2. Hechtingsprimer aanbrengen

    De volgende stap is het aanbrengen van een 2-componenten hechtingsprimer. Zo zorgt de expert ervoor dat de lagen microbeton mooi hechten aan het oppervlak en de pleister niet opgezogen wordt door de ondergrond.

  3. Meerdere lagen microbeton aanbrengen

    Afhankelijk van het project brengt de vakspecialist vervolgens 2 tot 4 lagen microbeton met de hand aan. Het gaat hier dus niet om een gietvloer. Tijdens deze fase kan hij ook bepaalde prints en motieven creëren voor jouw vloer, wand, …

  4. Microbeton opschuren en afwerken

    Na 24u drogen schuurt de vakspecialist het microbeton op. Zo komen de fraaie motieven en de betonlook nog beter naar voren. Daarna brengt hij enkel nog een beschermende coating aan om het oppervlak 100% vlek-, vuil- en waterbestendig te maken.

 

Mogelijke alternatieven voor microbeton

Er zijn tal van materialen op de markt voor het afwerken van je wanden, vloeren, … Alles hangt af van de toepassing, de mogelijke opbouwhoogte en tal van andere factoren. We delen de alternatieven voor de duidelijkheid op in dunnere pleistermaterialen en dikkere, robuustere afwerkingen:

 

ALTERNATIEF 1: dunne pleistermaterialen

Naast microbeton bestaan er nog meerdere types pleisterwerk met een betonlook: betonstuc, beton ciré, mortex, … Het gaat om allemaal gelijkaardige producten. Alleen de dikte van de laag en de samenstelling van de pleister verschilt licht, naargelang de producent. Door de geringere dikte zijn zulke pleisters wel eerder geschikt voor wanden dan voor intensief gebruikte vloeren.

Richtprijs: 80 à 155 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk nu vrijblijvend offertes!

 

ALTERNATIEF 2: dikkere afwerkingen

Naast dunner pleisterwerk kan je ook werken met een cementgebonden gietvloer. Die is ongeveer even dik als microbeton en daarom ook erg geschikt als vloerbedekking. Heb je dan weer veel opbouwhoogte voor je nieuwe vloer (bv. bij nieuwbouw)? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een massieve betonvloer. Let op: zo’n betonvloer moet minstens 7 cm dik zijn.

Richtprijs: 50 à 130 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk nu vrijblijvend offertes!

 

 

Offertes voor een gietvloer ontvangen?

Kies voor een gietvloer expert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele gietvloer experten